Streda, 19. december, 2018 | Meniny má Judita

V kolibe rozprúdila zábavu mikulášska zabíjačka

Tradičná mikulášska zabíjačka rozprúdila v Kolibe Papradno opäť život. Ani biela perina, ktorou bolo všetko prikryté, nebránila ľuďom zdolať kopec a ochutnať zabíjačkové špeciality.

Dobrú chuť prišli ľuďom zaželať aj čerti.(Zdroj: AUTOR)

PAPRADNO. Za obeť hodovaniu a tradičným zvykom padlo dobre živené prasiatko. Majstrom mäsiarom išla robota od ruky, a aj napriek silnému vetru, ktorý dul so všetkých strán, ich humor neopúšťal. „Varíme tu kapustnicu, vyrábame jaternice, tlačenku, klobásky a uliať slivovice do čaju nemá kto,“ skonštatoval žartovne uzimený mäsiar Vlado.

Našťastie sa našla dobrá duša, ktorá chybu napravila a po horúcom čaji sa majstrovi Vladimírovi ihneď lepšie rozprávalo. „Vstávali sme ešte za tmy, lebo bolo treba oheň rozložiť, vodu zohriať, krúpy uvariť, prasa zabiť, očistiť. Kto pozná pravú dedinskú zabíjačku vie, že všetko musí byť vopred prichystané. Premyté krúpy, očistená cibuľa, cesnak, zaviazané vrecúška na tlačenku, nič vás nesmie prekvapiť," vysvetľuje pradávny postup majster Vladimír.

Tradícia musí zostať zachovaná

Ľudia, ktorí si zabíjačkový zvyk spájajú so zimou a sviatkami, chodia do Papradna pravidelne. Tvrdia, že bez zabíjačkovej kapusty s jelítkami, či dobrej klobásky si sviatky nevedia predstaviť. „Aj keď v Považskej Bystrici bývame v byte už niekoľko rokov, na zabíjačkový tanier do Koliby chodíme pravidelne," hovorí pán Gajdoš. „Kedysi s nami chodili aj deti, ale teraz majú už iné záujmy. Zvyky predkov však ovládajú dokonale,“ dodáva.

Juraj z Beluše priviedol do koliby manželku aj desaťročnú Klárku z rovnakého dôvodu. „Mladšia generácia zabúda na zvyky predkov. Ako malý chlapec si pamätám na ten netradičný deň, keď bola domácnosť hore nohami. Hora mastného riadu patrila, samozrejme, k tomu. Zabíjačka bola veľká vec. Manželka a dcéra nevedia, o čom hovorím, takže tu je pre ne ukážka naživo."

Hostina, čerti a veselica

Vonku sa varila kapusta, krájala slanina, porciovalo mäso a v teplučkej kolibe sa podávali dobroty, ktoré mnohí považujú za národné špeciality. Aj keď trošku hlučnú, ale dobrú chuť, pribehli zaželať i čerti s dlhokánskymi chvostami. Strach z nich vystriedala radosť z príchodu Mikuláša s batohom sladkostí, ktorý povozil deti na koči v konskom záprahu.

Majiteľku Koliby Papradno sme v čase našej návštevy odvolali z kuchyne. Ani veľmi nevnímala, čo sa deje okolo, pretože roboty mala viac než dosť. „Večer nás ešte čaká veselica, takže nevieme, kde nám hlava stojí,“ povedala v rýchlosti Anna Beníková, ktorá robila všetko preto, aby ľudia odchádzali spokojní a zišli sa tu opäť o rok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 54 628
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 645
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 267
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 929
  5. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 7 691
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 544
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 4 678
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 472
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 322
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 728

Hlavné správy z MY Považská

Dôchodcu dobil rovno pred policajnou stanicou. Aký dostal trest?

Augustové lúpežné prepadnutie 64-ročného dôchodcu vyšlo páchateľa draho.

FOTO: Ľudia darovali knihy 161 deťom

Trenčianska nadácia v tomto roku odovzdala knihy deťom zo znevýhodnených rodín už po štrnástykrát.

Slovenské tituly z bazéna putovali aj do Považskej Bystrice

V Šamoríne bol slovenský šampionát open.

Aktívne občianstvo mladých ľudí dostane zelenú na 16 župných stredných školách

Prinášame krátky prehľad župných stredných škôl, ktoré sa ako prvé na Slovensku zapojili do Participatívneho rozpočtu pre stredné školy a využili možnosť participovať na svojej zmene.

Kolegom spravili krajšie Vianoce

Vianočný bazár v spoločnosti Danfoss bol výnimočný atmosférou, ktorú vytvorili sami zamestnanci. Spojili sa, aby pomohli kolegom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Účtovníčka obrala školu o desaťtisíce eur. Nebolo to prvý raz

Účtovníčka obrala základnú školu v Starej Turej o viac ako 30 000 eur. Sudca okresného súdu v Novom Meste nad Váhom ju vzal v piatok do väzby.

V Dubnici nad Váhom otvorili závod na výrobu nabíjacích staníc

Na Slovensku ide o prvého výrobcu nabíjacích staníc, zamestnanie by tu mohlo nájsť približne 50 ľudí.

Bratislavčania sú na prezývky zvyknutí, niektoré vznikli aj na Záhorí

Jedným z výrazov, ktoré možno počuť aj v dnešných časoch, je prezývka 'Blaváci', odvodená od neobľúbeného názvu Blava.

Vybrali SME

Už ste čítali?