Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

V kolibe rozprúdila zábavu mikulášska zabíjačka

Tradičná mikulášska zabíjačka rozprúdila v Kolibe Papradno opäť život. Ani biela perina, ktorou bolo všetko prikryté, nebránila ľuďom zdolať kopec a ochutnať zabíjačkové špeciality.

Dobrú chuť prišli ľuďom zaželať aj čerti.Dobrú chuť prišli ľuďom zaželať aj čerti. (Zdroj: AUTOR)

PAPRADNO. Za obeť hodovaniu a tradičným zvykom padlo dobre živené prasiatko. Majstrom mäsiarom išla robota od ruky, a aj napriek silnému vetru, ktorý dul so všetkých strán, ich humor neopúšťal. „Varíme tu kapustnicu, vyrábame jaternice, tlačenku, klobásky a uliať slivovice do čaju nemá kto,“ skonštatoval žartovne uzimený mäsiar Vlado.

Našťastie sa našla dobrá duša, ktorá chybu napravila a po horúcom čaji sa majstrovi Vladimírovi ihneď lepšie rozprávalo. „Vstávali sme ešte za tmy, lebo bolo treba oheň rozložiť, vodu zohriať, krúpy uvariť, prasa zabiť, očistiť. Kto pozná pravú dedinskú zabíjačku vie, že všetko musí byť vopred prichystané. Premyté krúpy, očistená cibuľa, cesnak, zaviazané vrecúška na tlačenku, nič vás nesmie prekvapiť," vysvetľuje pradávny postup majster Vladimír.

Skryť Vypnúť reklamu

Tradícia musí zostať zachovaná

Ľudia, ktorí si zabíjačkový zvyk spájajú so zimou a sviatkami, chodia do Papradna pravidelne. Tvrdia, že bez zabíjačkovej kapusty s jelítkami, či dobrej klobásky si sviatky nevedia predstaviť. „Aj keď v Považskej Bystrici bývame v byte už niekoľko rokov, na zabíjačkový tanier do Koliby chodíme pravidelne," hovorí pán Gajdoš. „Kedysi s nami chodili aj deti, ale teraz majú už iné záujmy. Zvyky predkov však ovládajú dokonale,“ dodáva.

Juraj z Beluše priviedol do koliby manželku aj desaťročnú Klárku z rovnakého dôvodu. „Mladšia generácia zabúda na zvyky predkov. Ako malý chlapec si pamätám na ten netradičný deň, keď bola domácnosť hore nohami. Hora mastného riadu patrila, samozrejme, k tomu. Zabíjačka bola veľká vec. Manželka a dcéra nevedia, o čom hovorím, takže tu je pre ne ukážka naživo."

Skryť Vypnúť reklamu

Hostina, čerti a veselica

Vonku sa varila kapusta, krájala slanina, porciovalo mäso a v teplučkej kolibe sa podávali dobroty, ktoré mnohí považujú za národné špeciality. Aj keď trošku hlučnú, ale dobrú chuť, pribehli zaželať i čerti s dlhokánskymi chvostami. Strach z nich vystriedala radosť z príchodu Mikuláša s batohom sladkostí, ktorý povozil deti na koči v konskom záprahu.

Majiteľku Koliby Papradno sme v čase našej návštevy odvolali z kuchyne. Ani veľmi nevnímala, čo sa deje okolo, pretože roboty mala viac než dosť. „Večer nás ešte čaká veselica, takže nevieme, kde nám hlava stojí,“ povedala v rýchlosti Anna Beníková, ktorá robila všetko preto, aby ľudia odchádzali spokojní a zišli sa tu opäť o rok.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 333
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 266
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 508
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 312
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 627
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 192
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 488
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 300
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 272
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 153
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Plánované operácie len s negatívnym testom

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici plánované operácie nezrušila. Pacient však musí mať pred nástupom na oddelenie negatívny test na Covid-19.

Hematologicko-transfúzne oddelenie v Považskej Bystrici

Mŕtvy muž otvoril rakvu a vrátil sa domov

Takmer 500 náhlych a najmä tragických úmrtí zachytil v Čiernej kronike 1770 – 1900 z Nového Mesta nad Váhom a okolia Jaroslav Kukuča z Bošáce.

Posledná cesta zosnulých v minulosti

GALÉRIA: Novorodenci zo stredného Považia

Pozrite si milé zábery našich najmenších.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Pacientov pribúda, nemocnica v Čadci prosí zdravotníkov o pomoc

Situácia v nemocnici je podľa riaditeľa vážna.

Už ste čítali?