Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky

S Jurajom sa vybrali do Južnej Ameriky

Na prvom cestovateľskom stretnutí v roku sa návštevníci vybrali na najvyšší kopec južnej pologule. Upútali ich zážitky Juraja Senku z cesty do Ameriky i ochutnávka tradičného juhoamerického nápoja, čaju maté.

Na stretnutie prišlo veľa ľudí.Na stretnutie prišlo veľa ľudí. (Zdroj: (SV))

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Prednášky z cyklu cestovateľských stretnutí Zbaľ sa a poď sa stali tradíciou. Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici ich organizuje už štvrtý rok. Návštevníci spolu s cestovateľmi sa vždy vyberú do inej krajiny, spoznávajú ju prostredníctvom fotografií či rozprávania.

Na januárovom stretnutí sa mohli dozvedieť veľa zaujímavostí o Južnej Amerike, najmä Argentíne, Mendoze, Buenos Aires či vrchu Aconcagua, najvyššom vrchu v Andách.

Inšpirovaný knihou

Hlavným cieľom pätnásťčlennej výpravy bolo vystúpiť na najvyšší vrch Ameriky Aconcagua. Veľa zaujímavého o krajine, o prípravách a aklimatizácii porozprával Juraj Senko, ktorého k zdolaniu hory takmer sedemtisíc metrov nad morom zlákala kniha. „Od stredoškolských čias čítam veľa kníh s vysokohorskou tematikou. Zaujala ma predovšetkým kniha od Františka Keleho Noc na Aconcague. Keď som sa dozvedel, že sa chystá výstup na vrch Aconcagua, neváhal som ani chvíľu. Povedal som si, že to vyskúšam,“ prezradil Juraj.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zo Slovenska sme odchádzali koncom januára. V Južnej Amerike nás čakali horúčavy, ktoré tam v tom čase vrcholia. Bolo zaujímavé stáť pri vianočnom stromčeku v krátkych nohaviciach a v tričku s krátkym rukávom,“ úsmevne poznamenal.

Hovorí, že zbaliť sa nebolo vôbec jednoduché. „Je to náročné, najmä preto, že budete potrebovať letné i zimné oblečenie, sandále, mačky, plavky, hrubé nohavice, bundy, stany, lopaty a podobne,“ hovorí.

Bez aklimatizácie to nejde

Juraj so skupinou, ktorej členmi boli aj dvaja kňazi a ich miništranti, strávil v Južnej Amerike mesiac. Väčšinu času sa venovali aklimatizácii, aby bez väčších problémov zdolali vrch Aconcagua a výšku 6959 metrov nad morom. „Aklimatizácia je veľmi dôležitá. Telo si na výšku musí postupne navyknúť. Ak príliš rýchlo vystúpite do istej nadmorskej výšky, telo začne reagovať negatívne. Zrýchli sa dýchanie a tep. Pre telo je to veľká záťaž a vydrží to maximálne dva až tri dni. Po troch dňoch je dehydrované, unavené, vyčerpané. Nevládze ďalej a musíte sa vrátiť. Telo si potrebuje zvyknúť na nadmorskú výšku, preto je aklimatizácia nenahraditeľná,“ zdôraznil.

Skryť Vypnúť reklamu

Vraj nie je dôležité, za aký čas sa človek dostane na vrchol, ale to, ako dlho tam vydrží bez vážnejších problémov.

Dokázali to

Najvyšší vrch Ánd Aconcagua má rôzne prívlastky, najvyšší kopec južnej pologule alebo najvyšší kopec mimo Ázie. „Zdolať horu nebolo technicky náročné. Vyskytnúť sa môžu ale problémy s aklimatizáciou alebo počasím. Všetkým pätnástim sa nám podarilo zdolať vrchol. Úspešnosť zdolania vrchu Aconcagua je okolo štyridsať percent. To znamená, že vystúpia štyria ľudia z desiatich,“ pochválil sa úspechom celej skupiny.

Pár slovami sa zmienil aj o Argentíne, ako obrovskej krajine, Mendóze, ktorá bola obrastená zeleňou, Buenos Aires či raftingu.

Indiánske zelené zlato

No nielen výstup na horu bol témou jeho rozprávania. Prezradil čo-to aj o obľúbenom juhoamerickom nápoji čaji maté. Ochutnať ho mohli aj návštevníci počas jeho prezentácie. „Je to nápoj, ktorý sa vyrába z listov a čiastočne aj halúzok rastliny cezmíny paraguajskej. V Argentíne je považovaný za nápoj priateľstva,“ vysvetľoval Juraj. „Nie je neobvyklé, keď v Argentíne stretnete cudzieho človeka, ktorý vás požiada, aby ste si s nim vypili šálku čaju. Vraj ďaleko lepšie chutí, keď ho pijete s priateľmi. Má povzbudzujúce a omladzujúce účinky, odbúrava chuť do jedla. Nie je to však droga,“ zdôraznil. Doplnil, že maté sa pije z nádobky, ktorá sa nazýva kalabasa. Pije sa špeciálnou kovovou slamkou, ktorá nesie názov bombila. „Kalabasa môže byť z dreva, z rohu, z konského kopyta či tekvičiek,“ spresnil.

Skryť Vypnúť reklamu

Pozornosť poslucháčov si overil na konci prednášky, keď položil dve súťažné otázky. Na prvú, ako sa volá nádoba na pitie čaju, nikto neodpovedal. Pri druhej, ako sa volá slamka, cez ktorú sa pije, sa už výherca našiel. Držiteľkou poukazu na kávičku v kaviarni sa stala slečna Daniela. „Na prezentácie chodievam pravidelne. Sú veľmi zaujímavé. Dozvedela som sa aj niečo nové. Nevedela som, že v Argentíne je najvyšší vrch Ameriky. A aj som vyhrala,“ s úsmevom povedala výherkyňa.

Ľudí cestovateľské stretnutia bavia

Prvé stretnutie cestovateľov v roku malo úspech. Návštevnosť bola okolo sto ľudí, čomu sa teší aj organizátor. „Odštartovali sme štvrtý ročník. Prvýkrát sme sa stretli vo februári 2011. Odvtedy sme sa stretli už dvadsaťjedenkrát a počet návštevníkov presiahol 1300 ľudí. Určite budeme pokračovať aj v tomto roku, postupne pripravujeme ďalšie zaujímavé cestovateľské stretnutia,“ dodala Katarína Kočudáková z Vlastivedného múzea.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  2. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  3. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  4. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  5. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  6. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 283
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 13 833
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 8 997
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 8 765
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 152
  6. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 6 955
  7. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 626
  8. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 620
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 726
  10. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 5 465
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ilustračné foto

Na ochorenie COVID-19 zomrelo vo februári v Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici 49 pacientov. TASR o tom informoval riaditeľ nemocnice Igor Steiner.

17m
ilustračná foto

Vážska cyklomagistrála cez Považskú Bystricu bude mať viac ako desať kilometrov.

3 h
ilustračná foto

V nedeľu odhalili PCR testy 842 nových prípadov nákazy, 45 v Trenčianskom kraji. Laboratória ukončili 3 565 takýchto vyšetrení.

18 h
ilustračná foto

Kontroly budú zamerané najmä na miesta so zvýšenou koncentráciou osôb. Zákaz vychádzania budú kontrolovať hliadky aj na hlavných cestných ťahoch a hraniciach okresov.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Počas uplynulého víkendu sa konalo ďalšie kolo skríningového testovania. Viaceré obce už zverejnili jeho výsledky.

17 h

Ide o prvú tohtoročnú nehodu na oravských cestách, pri ktorej vyhasol ľudský život.

15 h

Počet miest zriadených mestom Žilina klesá.

1. mar

Vláda schválila zmeny v protipandemických opatreniach. Prinášame ich zoznam.

1. mar

Už ste čítali?