Streda, 15. august, 2018 | Meniny má Marcela

S Jurajom sa vybrali do Južnej Ameriky

Na prvom cestovateľskom stretnutí v roku sa návštevníci vybrali na najvyšší kopec južnej pologule. Upútali ich zážitky Juraja Senku z cesty do Ameriky i ochutnávka tradičného juhoamerického nápoja, čaju maté.

Na stretnutie prišlo veľa ľudí.(Zdroj: (SV))

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Prednášky z cyklu cestovateľských stretnutí Zbaľ sa a poď sa stali tradíciou. Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici ich organizuje už štvrtý rok. Návštevníci spolu s cestovateľmi sa vždy vyberú do inej krajiny, spoznávajú ju prostredníctvom fotografií či rozprávania.

Na januárovom stretnutí sa mohli dozvedieť veľa zaujímavostí o Južnej Amerike, najmä Argentíne, Mendoze, Buenos Aires či vrchu Aconcagua, najvyššom vrchu v Andách.

Inšpirovaný knihou

Hlavným cieľom pätnásťčlennej výpravy bolo vystúpiť na najvyšší vrch Ameriky Aconcagua. Veľa zaujímavého o krajine, o prípravách a aklimatizácii porozprával Juraj Senko, ktorého k zdolaniu hory takmer sedemtisíc metrov nad morom zlákala kniha. „Od stredoškolských čias čítam veľa kníh s vysokohorskou tematikou. Zaujala ma predovšetkým kniha od Františka Keleho Noc na Aconcague. Keď som sa dozvedel, že sa chystá výstup na vrch Aconcagua, neváhal som ani chvíľu. Povedal som si, že to vyskúšam,“ prezradil Juraj.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Zo Slovenska sme odchádzali koncom januára. V Južnej Amerike nás čakali horúčavy, ktoré tam v tom čase vrcholia. Bolo zaujímavé stáť pri vianočnom stromčeku v krátkych nohaviciach a v tričku s krátkym rukávom,“ úsmevne poznamenal.

Hovorí, že zbaliť sa nebolo vôbec jednoduché. „Je to náročné, najmä preto, že budete potrebovať letné i zimné oblečenie, sandále, mačky, plavky, hrubé nohavice, bundy, stany, lopaty a podobne,“ hovorí.

Bez aklimatizácie to nejde

Juraj so skupinou, ktorej členmi boli aj dvaja kňazi a ich miništranti, strávil v Južnej Amerike mesiac. Väčšinu času sa venovali aklimatizácii, aby bez väčších problémov zdolali vrch Aconcagua a výšku 6959 metrov nad morom. „Aklimatizácia je veľmi dôležitá. Telo si na výšku musí postupne navyknúť. Ak príliš rýchlo vystúpite do istej nadmorskej výšky, telo začne reagovať negatívne. Zrýchli sa dýchanie a tep. Pre telo je to veľká záťaž a vydrží to maximálne dva až tri dni. Po troch dňoch je dehydrované, unavené, vyčerpané. Nevládze ďalej a musíte sa vrátiť. Telo si potrebuje zvyknúť na nadmorskú výšku, preto je aklimatizácia nenahraditeľná,“ zdôraznil.

Vraj nie je dôležité, za aký čas sa človek dostane na vrchol, ale to, ako dlho tam vydrží bez vážnejších problémov.

Dokázali to

Najvyšší vrch Ánd Aconcagua má rôzne prívlastky, najvyšší kopec južnej pologule alebo najvyšší kopec mimo Ázie. „Zdolať horu nebolo technicky náročné. Vyskytnúť sa môžu ale problémy s aklimatizáciou alebo počasím. Všetkým pätnástim sa nám podarilo zdolať vrchol. Úspešnosť zdolania vrchu Aconcagua je okolo štyridsať percent. To znamená, že vystúpia štyria ľudia z desiatich,“ pochválil sa úspechom celej skupiny.

Pár slovami sa zmienil aj o Argentíne, ako obrovskej krajine, Mendóze, ktorá bola obrastená zeleňou, Buenos Aires či raftingu.

Indiánske zelené zlato

No nielen výstup na horu bol témou jeho rozprávania. Prezradil čo-to aj o obľúbenom juhoamerickom nápoji čaji maté. Ochutnať ho mohli aj návštevníci počas jeho prezentácie. „Je to nápoj, ktorý sa vyrába z listov a čiastočne aj halúzok rastliny cezmíny paraguajskej. V Argentíne je považovaný za nápoj priateľstva,“ vysvetľoval Juraj. „Nie je neobvyklé, keď v Argentíne stretnete cudzieho človeka, ktorý vás požiada, aby ste si s nim vypili šálku čaju. Vraj ďaleko lepšie chutí, keď ho pijete s priateľmi. Má povzbudzujúce a omladzujúce účinky, odbúrava chuť do jedla. Nie je to však droga,“ zdôraznil. Doplnil, že maté sa pije z nádobky, ktorá sa nazýva kalabasa. Pije sa špeciálnou kovovou slamkou, ktorá nesie názov bombila. „Kalabasa môže byť z dreva, z rohu, z konského kopyta či tekvičiek,“ spresnil.

Pozornosť poslucháčov si overil na konci prednášky, keď položil dve súťažné otázky. Na prvú, ako sa volá nádoba na pitie čaju, nikto neodpovedal. Pri druhej, ako sa volá slamka, cez ktorú sa pije, sa už výherca našiel. Držiteľkou poukazu na kávičku v kaviarni sa stala slečna Daniela. „Na prezentácie chodievam pravidelne. Sú veľmi zaujímavé. Dozvedela som sa aj niečo nové. Nevedela som, že v Argentíne je najvyšší vrch Ameriky. A aj som vyhrala,“ s úsmevom povedala výherkyňa.

Ľudí cestovateľské stretnutia bavia

Prvé stretnutie cestovateľov v roku malo úspech. Návštevnosť bola okolo sto ľudí, čomu sa teší aj organizátor. „Odštartovali sme štvrtý ročník. Prvýkrát sme sa stretli vo februári 2011. Odvtedy sme sa stretli už dvadsaťjedenkrát a počet návštevníkov presiahol 1300 ľudí. Určite budeme pokračovať aj v tomto roku, postupne pripravujeme ďalšie zaujímavé cestovateľské stretnutia,“ dodala Katarína Kočudáková z Vlastivedného múzea.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  6. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Ochrana pred tropickou horúčavou
  5. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  8. Škôlka od srdca
  9. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  10. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 16 034
  2. Vizuálny smog je problém 9 877
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 7 369
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 6 292
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 4 387
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 913
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 601
  8. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 410
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 134
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 2 913

Hlavné správy z MY Považská

Pozrite sa, ako pokračuje výstavba železničného mosta pri Nimnici

Modernizácia železničného úseku Púchov - Žilina napreduje.

Polícia žiada o pomoc svedkov nehody, pri ktorej zahynul chodec

K dopravnej nehode, pri ktorej zahynul chodec, prišlo 1. augusta v Dubnici nad Váhom.

Ani silná búrka družstvá neodradila

Na „pohárovku" do Mikušoviec prišlo ako po minulé roky družstiev naozaj hojne.

Čo kontrola, to pokuta

Povinnosť používať registračné pokladnice platí už dlhodobo. Napriek tomu trenčianski colníci stále zisťujú porušenia. Najhoršie dopadli taxikári.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Čelná zrážka kamiónov zablokovala hlavný ťah Oravou

Dopravné nehody sa tam stávajú často.

Šéf klubu má zaujímavý koníček, hráči sa vďaka nemu cítia ako profíci

Ján Michalíček z Korne nemá rád, keď sa mu do jeho koníčka niekto „kafre“.

Súkromník podchod v Trenčíne za desaťtisíc neopravil. Čo s ním bude?

Investor za niekoľko mesiacov odstránil iba niektoré z priečok bývalých stánkov, mesto teraz žiada svoj majetok späť.

Ostrá Lúka znova vyhlásila súťaž na predaj kaštieľa

Pôvodnú cenu, ktorá vychádzala zo znaleckého posudka, znížili o takmer 90-tisíc eur.

Vybrali SME

Už ste čítali?