Na farme v Pružine i na okolitých farmách sa jahniatka rodili hneď po Vianociach. „Bahnenie sme takto nastavili najmä kvôli mlieku. V tomto čase už máme jahňatá odstavené, preto môžu spokojne chodiť s mamami na prechádzky,“ hovorí Oľga Apoleníková z farmy v Pružine, ktorú skorý príchod jari veľmi potešil.
Tešia sa na jar„Pre chovateľa oviec niet lepšieho obdobia ako skorá jar. Aj keď majú ovce výbeh, veľa trávičky si neodtrhnú. Ak ich však pustíme na pašu, vždy objavia niečo chutné, čo sa napokon priaznivo odrazí v kvalite mlieka. Navyše, malé ovečky si zvykajú na vodivosť a mladú trávičku, ktorá je pre ne ľahším sústom, než tvrdšia tráva, pri ktorej zvyknú mať problémy, vysvetľuje Oľga Apoleníková.
Dodáva, že pobyt na čerstvom vzduchu prospieva ovečkám aj zdravotne. Vyhnú sa tak mnohým komplikáciám, ktoré sprevádza pri dlhej zime pobyt v maštali.
Zdravie ukryté v zeleniPre človeka je z hľadiska konzumácie najpodstatnejší fakt, že mlieko dorobené na zelenej pastvine je oveľa kvalitnejšie. To, či je ovca chovaná na suchom krmive alebo paši spozná iba mlsný jazýček nastavený na degustáciu syrov. Bežný človek rozdiel nevidí, pretože zostáva ukrytý v samotnom zložení mlieka.
Veľkú noc si mnohí ľudia pripomínajú pečeným jahňaťom. Keďže sviatky jari prišli tento rok neskoršie než zvyčajne, jahniatko by sa už do pekáča nevmestilo. Dá sa však pripraviť aj po jednotlivých častiach. Zvlášť pliecko, stehno alebo hruď naplnená plnkou.
Oľga Apoleníková si Veľkú noc bez pečeného jahňaťa s plnkou nevie ani predstaviť. „Nepoznám nikoho, komu by takto pripravená jahňacinka nechutila. Šikovná gazdinka si spraví plnku zemiakovú, rožkovú alebo skombinovanú z oboch receptúr," povedala.
Jahňa sa však dá pripraviť aj na iné spôsoby. Potvrdiť to môžu zástancovia zdravého životného štýlu, u ktorých toto diétne mäsko stúpa na popularite. Nevyžaduje žiadnu náročnú prípravu a chutí naozaj skvele.
Veľkonočné jahňa s plnkou - recept Oľgy ApoleníkovejJahniatko si osolíme a potrieme olejom. Môžeme pridať buď nasekaný rozmarín, alebo položiť jahňa na borievkovú čečinu. Do druhého dňa necháme postáť.
Pripravíme plnku podľa chuti. Ja pripravujem vždy inú.Zemiaková plnka
Na oleji speníme jednu alebo dve cibule. Pridáme pečienku so srdiečkom a orestujeme.
Zemiaky nastrúhame ako na placky. Pridáme zmes s pečienkou, 1 – 2 vajíčka, okoreníme, osolíme a pridáme mleté čierne korenie, majoránku a petržlenovú vňať, ktorou nešetríme. Ak je cesto redšie zahustíme múkou alebo vajíčkom.
Plnka s rožkami
Pečienku so srdiečkom orestujeme na cibuli. Pridáme do vopred namočených rožkov v mlieku a dochutíme tak isto ako v prvom recepte. Pri dochucovaní zasa nešetríme petržlenovou vňaťou.
Kombinovaná plnka
Nastrúhame zemiaky. Do zemiakov nakrájame rožky a pridáme orestovaný základ s pečienkou a cibuľkou. Každá plnka je chuťovo odlišná.
S plnkou naplníme jahňaciu hruď, zašijeme a dáme na plech pod alobal, aby sa nevysušilo mäso. Na mäsko rada položím čerstvý rozmarín. Keď ho nemám, rada použijem borievku, resp. borievkové konáriky, ktoré uložím na spodok pekáča. Keď je mäsko preložené borievkou, chutí fantasticky. Podlejem a dusím. Keď je mäkké, odokryjem a dám zapiecť napríklad s kúskom slaninky.Autor článku