Jar rozprúdila na salašoch život

Jar je zrodom života. K tomuto obdobiu už tradične patria jahniatka, ktoré sa stali symbolom Veľkej noci.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: DV)

Na farme v Pružine i na okolitých farmách sa jahniatka rodili hneď po Vianociach. „Bahnenie sme takto nastavili najmä kvôli mlieku. V tomto čase už máme jahňatá odstavené, preto môžu spokojne chodiť s mamami na prechádzky,“ hovorí Oľga Apoleníková z farmy v Pružine, ktorú skorý príchod jari veľmi potešil.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tešia sa na jar„Pre chovateľa oviec niet lepšieho obdobia ako skorá jar. Aj keď majú ovce výbeh, veľa trávičky si neodtrhnú. Ak ich však pustíme na pašu, vždy objavia niečo chutné, čo sa napokon priaznivo odrazí v kvalite mlieka. Navyše, malé ovečky si zvykajú na vodivosť a mladú trávičku, ktorá je pre ne ľahším sústom, než tvrdšia tráva, pri ktorej zvyknú mať problémy, vysvetľuje Oľga Apoleníková.

SkryťVypnúť reklamu

Dodáva, že pobyt na čerstvom vzduchu prospieva ovečkám aj zdravotne. Vyhnú sa tak mnohým komplikáciám, ktoré sprevádza pri dlhej zime pobyt v maštali.

Zdravie ukryté v zeleniPre človeka je z hľadiska konzumácie najpodstatnejší fakt, že mlieko dorobené na zelenej pastvine je oveľa kvalitnejšie. To, či je ovca chovaná na suchom krmive alebo paši spozná iba mlsný jazýček nastavený na degustáciu syrov. Bežný človek rozdiel nevidí, pretože zostáva ukrytý v samotnom zložení mlieka.

Veľkú noc si mnohí ľudia pripomínajú pečeným jahňaťom. Keďže sviatky jari prišli tento rok neskoršie než zvyčajne, jahniatko by sa už do pekáča nevmestilo. Dá sa však pripraviť aj po jednotlivých častiach. Zvlášť pliecko, stehno alebo hruď naplnená plnkou.

Oľga Apoleníková si Veľkú noc bez pečeného jahňaťa s plnkou nevie ani predstaviť. „Nepoznám nikoho, komu by takto pripravená jahňacinka nechutila. Šikovná gazdinka si spraví plnku zemiakovú, rožkovú alebo skombinovanú z oboch receptúr," povedala.

SkryťVypnúť reklamu

Jahňa sa však dá pripraviť aj na iné spôsoby. Potvrdiť to môžu zástancovia zdravého životného štýlu, u ktorých toto diétne mäsko stúpa na popularite. Nevyžaduje žiadnu náročnú prípravu a chutí naozaj skvele.

Veľkonočné jahňa s plnkou - recept Oľgy ApoleníkovejJahniatko si osolíme a potrieme olejom. Môžeme pridať buď nasekaný rozmarín, alebo položiť jahňa na borievkovú čečinu. Do druhého dňa necháme postáť.

Pripravíme plnku podľa chuti. Ja pripravujem vždy inú.Zemiaková plnka

Na oleji speníme jednu alebo dve cibule. Pridáme pečienku so srdiečkom a orestujeme.

Zemiaky nastrúhame ako na placky. Pridáme zmes s pečienkou, 1 – 2 vajíčka, okoreníme, osolíme a pridáme mleté čierne korenie, majoránku a petržlenovú vňať, ktorou nešetríme. Ak je cesto redšie zahustíme múkou alebo vajíčkom.

SkryťVypnúť reklamu

Plnka s rožkami

Pečienku so srdiečkom orestujeme na cibuli. Pridáme do vopred namočených rožkov v mlieku a dochutíme tak isto ako v prvom recepte. Pri dochucovaní zasa nešetríme petržlenovou vňaťou.

Kombinovaná plnka

Nastrúhame zemiaky. Do zemiakov nakrájame rožky a pridáme orestovaný základ s pečienkou a cibuľkou. Každá plnka je chuťovo odlišná.

S plnkou naplníme jahňaciu hruď, zašijeme a dáme na plech pod alobal, aby sa nevysušilo mäso. Na mäsko rada položím čerstvý rozmarín. Keď ho nemám, rada použijem borievku, resp. borievkové konáriky, ktoré uložím na spodok pekáča. Keď je mäsko preložené borievkou, chutí fantasticky. Podlejem a dusím. Keď je mäkké, odokryjem a dám zapiecť napríklad s kúskom slaninky.Autor článku

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 635
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 614
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 404
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 050
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 626
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 269
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 512
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Kraslice so vzormi z Domaniže.

Učila ju majsterka z Domaniže.


Šofér jazdil pod vplyvom alkoholu.

Ďalšieho podguráženého vodiča chytili v Považskej Bystrici.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu