Utorok, 14. august, 2018 | Meniny má Mojmír

V centre mesta rozvoniavali salašnícke dobroty

Vôňa jahňacieho mäsa na rôzne spôsoby prilákala v piatok 11. apríla na pešiu zónu stovky ľudí. Dôvodom bola akcia, ktorá je v Považskej Bystrici už tradíciou.

Podujatie si medzi obyvateľmi získalo obľubu.(Zdroj: VŽ)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Ani tentoraz nechýbali stánky s predajom výrobkov, ktoré vyprodukujú farmári na svojich salašoch a ľudia sa s nimi bežne na pultoch obchodov nestretnú.

Stopercentná salašnícka bryndza a ovčí syr ukrývajú v sebe zázračné probiotiká priaznivo ovplyvňujúce zdravie. O ich účinkoch sa toho popísalo už veľa. Rovnako veľa sa popísalo o konzumácii diétneho jahňacieho či ovčieho mäsa.

Prichádzajú do mesta

K osvete, ktorú je potrebné šíriť, prispela v meste aj re- gionálna potravinová a poľnohospodárska komora, ktorá už tradične pripravuje akciu Zo salaša do mesta. Raz do roka zídu do mesta salašníci a ukážu ľuďom to najlepšie zo svojej produkcie. „Teší ma, že akcia plní účel. Už v začiatkoch išlo o to, aby ľudia ochutnali jahňacie a ovčie mäso a naučili sa ho kupovať priamo zo salašov,“ tvrdí organizátorka akcie Daniela Janíčková. „Aj vďaka tomu už druhý rok zostáva celá produkcia jahniat na domácom trhu,“ dodala.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na otázku, či salašnícke dni budú častejšie, odpovedala: „Nie je problém akciu zorganizovať. Problém je v tom, že majitelia salašov musia v čase konania akcie odložiť všetky svoje povinnosti a dojenie presunúť o niekoľko hodín, čo im spôsobuje nemalé problémy,“ skonštatovala. Zároveň dodala, že pokiaľ by boli častejšie, neboli by už vzácne.

Vsadili na klasiku

Pri stánku s gulášom sa pristavili aj Lýdia a Juraj Grancovci z Považskej Bystrice. „Doma jedlo z jahňaciny nepripravujeme. Stačí nám výborný guláš, ktorý si tu vieme dať jedenkrát do roka,“ tvrdia svorne manželia, ktorí si počas roka radšej pochutnajú na čerstvom ovčom syre a iných špecialitách z osvedčených salašov.

Jahňacie mäso prišla ochutnať aj Mária Mroščáková s manželom. „Guláš je vynikajúci, občas ho robievam aj doma. Škoda len, že v obchode toto zdravé mäso nedostať. Na Veľkú noc sme si kúpili jahniatko zo salaša, takže už teraz premýšľam, na aký spôsob ho pripravím,“ hovorí Mária. „No nielen mäso je v našej rodine špecialitou. Rovnako radi máme bryndzu, žinčicu, či ovčí syr. Uvítala by som, keby takéto trhy boli aj viackrát do roka,“ konštatuje spokojná návštevníčka.

Oľga Apoleníková je majiteľkou farmy, ktorá sa podujatia zúčastňuje pravidelne. „Radi prichádzame so svojimi výrobkami medzi ľudí. Iba takto zistia, že na Slovensku máme skutočné perly. Dúfame, že zákazník ocení, že sme prišli ku nemu a na oplátku on zasa príde k nám,“ povedala.

Majster s veľkým M

Jahňací guláš, ktorý mal u ľudí veľký úspech, pripravoval Pavol Hrenák. Vo varení gulášu nie je nováčikom. Na konte má prvé miesto vo varení gulášu, ktoré získal minulý rok vo Východnej. „Mám osvedčený recept, v ktorom nesmie chýbať zelenina a červené víno,“ prezradil tajomstvo majster Pavol, ktorý pod kotlom zakúril už o siedmej ráno. Za svoj výsledok sa rozhodne nemusí hanbiť ani tento rok, pretože chýr o jeho guláši zašiel veľmi ďaleko.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ochrana pred tropickou horúčavou
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Keď Slováci krotia morský vietor
  2. Ochrana pred tropickou horúčavou
  3. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  6. Škôlka od srdca
  7. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  8. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  9. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  10. Križovatka si vyžiada rozsiahlu odstávku teplej úžitkovej vody
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 15 006
  2. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 10 168
  3. Vizuálny smog je problém 9 477
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 7 723
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 5 750
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 4 730
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 4 581
  8. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 3 901
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 781
  10. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 514

Hlavné správy z MY Považská

Ani silná búrka družstvá neodradila

Na „pohárovku" do Mikušoviec prišlo ako po minulé roky družstiev naozaj hojne.

Čo kontrola, to pokuta

Povinnosť používať registračné pokladnice platí už dlhodobo. Napriek tomu trenčianski colníci stále zisťujú porušenia. Najhoršie dopadli taxikári.

Trenčianska župa opravuje cesty za historických 6 miliónov eur

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) za 6 miliónov eur tento rok opraví viac ako 58 kilometrov ciest vrátane 3 mostných objektov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Spor o čiernu stavbu v Nitre graduje, stavebník dal rozpíliť zábradlie

Nariadenie o odstránení stavby je už právoplatné. Koná aj polícia.

Slovan vyrovnal v závere. Rozhodca mu pripiskoval, hneval sa brankár Nitry

Nitrania boli v Bratislave dve minúty od senzácie.

Polícii sa podarilo zadržať v Topoľčanoch dvoch drogových dílerov

Obvinení môžu stráviť vo väzení až 15 rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?