Štvrtok, 24. október, 2019 | Meniny má Kvetoslava

V centre mesta rozvoniavali salašnícke dobroty

Vôňa jahňacieho mäsa na rôzne spôsoby prilákala v piatok 11. apríla na pešiu zónu stovky ľudí. Dôvodom bola akcia, ktorá je v Považskej Bystrici už tradíciou.

Podujatie si medzi obyvateľmi získalo obľubu.Podujatie si medzi obyvateľmi získalo obľubu.(Zdroj: VŽ)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Ani tentoraz nechýbali stánky s predajom výrobkov, ktoré vyprodukujú farmári na svojich salašoch a ľudia sa s nimi bežne na pultoch obchodov nestretnú.

Stopercentná salašnícka bryndza a ovčí syr ukrývajú v sebe zázračné probiotiká priaznivo ovplyvňujúce zdravie. O ich účinkoch sa toho popísalo už veľa. Rovnako veľa sa popísalo o konzumácii diétneho jahňacieho či ovčieho mäsa.

Prichádzajú do mesta

K osvete, ktorú je potrebné šíriť, prispela v meste aj re- gionálna potravinová a poľnohospodárska komora, ktorá už tradične pripravuje akciu Zo salaša do mesta. Raz do roka zídu do mesta salašníci a ukážu ľuďom to najlepšie zo svojej produkcie. „Teší ma, že akcia plní účel. Už v začiatkoch išlo o to, aby ľudia ochutnali jahňacie a ovčie mäso a naučili sa ho kupovať priamo zo salašov,“ tvrdí organizátorka akcie Daniela Janíčková. „Aj vďaka tomu už druhý rok zostáva celá produkcia jahniat na domácom trhu,“ dodala.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na otázku, či salašnícke dni budú častejšie, odpovedala: „Nie je problém akciu zorganizovať. Problém je v tom, že majitelia salašov musia v čase konania akcie odložiť všetky svoje povinnosti a dojenie presunúť o niekoľko hodín, čo im spôsobuje nemalé problémy,“ skonštatovala. Zároveň dodala, že pokiaľ by boli častejšie, neboli by už vzácne.

Vsadili na klasiku

Pri stánku s gulášom sa pristavili aj Lýdia a Juraj Grancovci z Považskej Bystrice. „Doma jedlo z jahňaciny nepripravujeme. Stačí nám výborný guláš, ktorý si tu vieme dať jedenkrát do roka,“ tvrdia svorne manželia, ktorí si počas roka radšej pochutnajú na čerstvom ovčom syre a iných špecialitách z osvedčených salašov.

Jahňacie mäso prišla ochutnať aj Mária Mroščáková s manželom. „Guláš je vynikajúci, občas ho robievam aj doma. Škoda len, že v obchode toto zdravé mäso nedostať. Na Veľkú noc sme si kúpili jahniatko zo salaša, takže už teraz premýšľam, na aký spôsob ho pripravím,“ hovorí Mária. „No nielen mäso je v našej rodine špecialitou. Rovnako radi máme bryndzu, žinčicu, či ovčí syr. Uvítala by som, keby takéto trhy boli aj viackrát do roka,“ konštatuje spokojná návštevníčka.

Oľga Apoleníková je majiteľkou farmy, ktorá sa podujatia zúčastňuje pravidelne. „Radi prichádzame so svojimi výrobkami medzi ľudí. Iba takto zistia, že na Slovensku máme skutočné perly. Dúfame, že zákazník ocení, že sme prišli ku nemu a na oplátku on zasa príde k nám,“ povedala.

Majster s veľkým M

Jahňací guláš, ktorý mal u ľudí veľký úspech, pripravoval Pavol Hrenák. Vo varení gulášu nie je nováčikom. Na konte má prvé miesto vo varení gulášu, ktoré získal minulý rok vo Východnej. „Mám osvedčený recept, v ktorom nesmie chýbať zelenina a červené víno,“ prezradil tajomstvo majster Pavol, ktorý pod kotlom zakúril už o siedmej ráno. Za svoj výsledok sa rozhodne nemusí hanbiť ani tento rok, pretože chýr o jeho guláši zašiel veľmi ďaleko.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  2. Unikát medzi značkami. CUPRA
  3. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  4. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  5. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  6. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  7. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  8. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  9. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  10. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia
  1. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  2. Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta
  3. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  4. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  5. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  6. Zdravotné stoličky Adaptic sú v predaji tiež na Slovensku
  7. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  8. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  9. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  10. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 18 350
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 13 405
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 10 124
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 9 406
  5. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 8 375
  6. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu 6 116
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 4 620
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 4 567
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 554
  10. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 4 537

Hlavné správy z SME | MY Považská - aktuálne správy

Slovensko počíta s novou rýchlostnou cestou do Česka až o desať rokov

Cestu vlády oboch krajín označovali za prioritu.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.

V Beluši horel nakladač, príčinu požiaru zisťujú

Na mieste boli dobrovoľní i profesionálni hasiči.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajti skonfiškovali v okolí Terchovej motorky a štvorkolky

V boji s jazdcami majú strážcovia prírody už slušné kompetencie.

V Hurbanove chytili šoférku s 3,52 promile

Vodič v Imeli nafúkal 3,15 promile. Ďalší opitý šofér skončil v Kolte v potoku.

Vlkolínec má konečne reštauráciu. Lákať chce na tradičnú kuchyňu

Vlkolínec navštívia ročne desiatky tisíc turistov z celého sveta, láka ich štatút Unesco. Vo Vlkolínci však chýbala reštaurácia.

Aktualizované o vyjadrenie ZSSK

Nastúpili a hneď vystúpili. Aj takto vyzerá cestovanie po železnici

Obedný vlak z Bystrice do Zvolena sa nedokázal pohnúť. Cestujúci márne čakali na nejakú informáciu.

Vybrali SME

Už ste čítali?