Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

V centre mesta rozvoniavali salašnícke dobroty

Vôňa jahňacieho mäsa na rôzne spôsoby prilákala v piatok 11. apríla na pešiu zónu stovky ľudí. Dôvodom bola akcia, ktorá je v Považskej Bystrici už tradíciou.

Podujatie si medzi obyvateľmi získalo obľubu.Podujatie si medzi obyvateľmi získalo obľubu. (Zdroj: VŽ)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Ani tentoraz nechýbali stánky s predajom výrobkov, ktoré vyprodukujú farmári na svojich salašoch a ľudia sa s nimi bežne na pultoch obchodov nestretnú.

Stopercentná salašnícka bryndza a ovčí syr ukrývajú v sebe zázračné probiotiká priaznivo ovplyvňujúce zdravie. O ich účinkoch sa toho popísalo už veľa. Rovnako veľa sa popísalo o konzumácii diétneho jahňacieho či ovčieho mäsa.

Prichádzajú do mesta

K osvete, ktorú je potrebné šíriť, prispela v meste aj re- gionálna potravinová a poľnohospodárska komora, ktorá už tradične pripravuje akciu Zo salaša do mesta. Raz do roka zídu do mesta salašníci a ukážu ľuďom to najlepšie zo svojej produkcie. „Teší ma, že akcia plní účel. Už v začiatkoch išlo o to, aby ľudia ochutnali jahňacie a ovčie mäso a naučili sa ho kupovať priamo zo salašov,“ tvrdí organizátorka akcie Daniela Janíčková. „Aj vďaka tomu už druhý rok zostáva celá produkcia jahniat na domácom trhu,“ dodala.

Skryť Vypnúť reklamu

Na otázku, či salašnícke dni budú častejšie, odpovedala: „Nie je problém akciu zorganizovať. Problém je v tom, že majitelia salašov musia v čase konania akcie odložiť všetky svoje povinnosti a dojenie presunúť o niekoľko hodín, čo im spôsobuje nemalé problémy,“ skonštatovala. Zároveň dodala, že pokiaľ by boli častejšie, neboli by už vzácne.

Vsadili na klasiku

Pri stánku s gulášom sa pristavili aj Lýdia a Juraj Grancovci z Považskej Bystrice. „Doma jedlo z jahňaciny nepripravujeme. Stačí nám výborný guláš, ktorý si tu vieme dať jedenkrát do roka,“ tvrdia svorne manželia, ktorí si počas roka radšej pochutnajú na čerstvom ovčom syre a iných špecialitách z osvedčených salašov.

Jahňacie mäso prišla ochutnať aj Mária Mroščáková s manželom. „Guláš je vynikajúci, občas ho robievam aj doma. Škoda len, že v obchode toto zdravé mäso nedostať. Na Veľkú noc sme si kúpili jahniatko zo salaša, takže už teraz premýšľam, na aký spôsob ho pripravím,“ hovorí Mária. „No nielen mäso je v našej rodine špecialitou. Rovnako radi máme bryndzu, žinčicu, či ovčí syr. Uvítala by som, keby takéto trhy boli aj viackrát do roka,“ konštatuje spokojná návštevníčka.

Skryť Vypnúť reklamu

Oľga Apoleníková je majiteľkou farmy, ktorá sa podujatia zúčastňuje pravidelne. „Radi prichádzame so svojimi výrobkami medzi ľudí. Iba takto zistia, že na Slovensku máme skutočné perly. Dúfame, že zákazník ocení, že sme prišli ku nemu a na oplátku on zasa príde k nám,“ povedala.

Majster s veľkým M

Jahňací guláš, ktorý mal u ľudí veľký úspech, pripravoval Pavol Hrenák. Vo varení gulášu nie je nováčikom. Na konte má prvé miesto vo varení gulášu, ktoré získal minulý rok vo Východnej. „Mám osvedčený recept, v ktorom nesmie chýbať zelenina a červené víno,“ prezradil tajomstvo majster Pavol, ktorý pod kotlom zakúril už o siedmej ráno. Za svoj výsledok sa rozhodne nemusí hanbiť ani tento rok, pretože chýr o jeho guláši zašiel veľmi ďaleko.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj matematika sa dá skrotiť
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  6. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 742
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 506
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 643
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 293
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 301
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 118
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 079
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 897
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 622
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 510
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Skromný hrdina z baráže o Euro. Šatka je v poľskom Lechu lídrom

Dostal šancu vo veľkom zápase a nesklamal. Dubnický odchovanec ĽUBOMÍR ŠATKA vytvoril vo finále baráže o futbalové ME stopérsku dvojičku s Milanom Škriniarom.

Obvinili 36-ročného muža, ktorý mal pod schodiskom drogové laboratórium

Považskobystrický vyšetrovateľ obvinil 36-ročného muža z Považskej Bystrice z drogovej trestnej činnosti a prečinu všeobecného ohrozenia.

Drogy v Považskej Bystrici.

Pribudlo takmer 2000 prípadov, 322 z nich je z Trenčianskeho kraja

Dnes do oficiálnych štatistík pribudlo 1 953 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 z 10 723 PCR testov, čo predstavuje pozitivitu na úrovni 18,21 percenta.

Požiar záhradnej chaty v Podmaníne

V stredu večer horela drevená chatka v Podmaníne. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania.

Oheň chatu takmer úplne zničil.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Po požiari: Vôbec neviem, ale čo už, stalo sa

Zadné stavy domu zhoreli. Požiar likvidovalo päť profesionálnych a 21 dobrovoľných hasičov. Na boj s plameňmi použili zhruba 63-tisíc litrov vody.

Už ste čítali?