POVAŽSKÁ BYSTRICA. V rámci predmetu aplikovaná ekonómia sa študenti zapojili do projektu Kompetencie pre prax. Vypracovali projekt, pripravili priestory a začali podnikať.
Pre ostatných študentov otvorili v septembri v pivničných priestoroch školy kaviareň a herňu. Naposledy ju mohli využiť minulý týždeň.
Nápady si mohli overiť v praxi
Daniel Jahôdka, viceprezident marketingu spoločnosti, hovorí o živote Cavany. „Kaviareň fungovala celkom dobre. Zo začiatku lepšie, mali sme ešte úvodnú eufóriu. Aj študenti tam spočiatku chodili radi, no neskôr záujem opadol, ako náš, tak aj ich,“ priznáva.
Hovoria o bohatej skúsenosti, prínos to malo veľký. „Vyskúšali sme si reálne podnikanie, nielen teoretické,“ dodal.
Počas fungovania spoločnosti mali možnosť uplatniť svoje nápady v praxi. „Nie vždy sa nám podarilo dosiahnuť vytúžený výsledok, ale v našej snahe sme nepovoľovali, čo nám prinieslo mnoho skúseností,“ hovorí prezident spoločnosti Andrej Adamčík. „Počas roka sme sa zapojili do Programu globálneho podnikania a zúčastnili sme sa Veľtrhu študentských spoločností v Bratislave, kde sme mali možnosť nadviazať nové priateľstvá a zoznámiť sa s činnosťou iných spoločností,“ uzavrel.
Na dividendy nezostalo
Pre študentov bývala kaviareň otvorená denne, cez malú aj veľkú prestávku, päť dní v týždni. Konalo sa tam aj niekoľko špeciálnych akcií. Prvou z nich bolo slávnostné otvorenie kaviarne, na ktorú prišlo vtedy veľa gymnazistov. „Ďalšou našou akciou bolo Vianočné ladenie, kde sme sami vyrobili vianočný punč a ponúkali koláče zdarma. Na Valentína sme vyrobili krabičky s prekvapením, v ktorých bolo prekvapenie pre zaľúbených. Poslednou a najväčšou akciou bola lotéria...“ píše v záverečnej správe viceprezident výroby Peter Strelec.
Kaviareň zatvorili minulý týždeň, prišlo asi tridsať akcionárov. „Akcionárom sme vrátili peniaze, čo do nás vložili, no na dividendy nám neostalo,“ hovorí Jahôdka.
V konečnej fáze podnikania vypracovali správu o činnosti spoločnosti.
Autor: SV