Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Tajné prísady neprezradili

Uvariť guláš dokáže aj začínajúci kuchár. Ale uvariť guláš, ktorý obstojí v konkurencii, si vyžaduje už zručnosť a prax. Tie nechýbali ani jednému družstvu v súťaži o Ladecký kotlík.

Diváci sa prizerali, radili, kuchárov však nezmiatli.Diváci sa prizerali, radili, kuchárov však nezmiatli. (Zdroj: (AUTOR))

LADCE. Dym a rôzne vône šíriace sa od kultúrneho domu nezainteresovaným napovedali, že pri kultúrnom dome vznikla obrovská kuchyňa. Okolo kotlíkov sa točili desiatky kuchárov, snažili sa uvariť čo najlepší guláš. No ani súťaž im neubrala na dobrej nálade, či chuti na „susedské návštevy“.

Na svoje si prišli aj diváci. Pre nich bol pripravený bohatý kultúrny program, ktorým v Ladcoch otvorili máju bránu.

Stáva sa z nej tradícia

Už niekoľko rokov pripravujú na začiatku mája podujatie Otvára sa máju brána. „Je to pekná tradícia, ktorú sme nechceli prerušiť, ale naopak, spestriť, aby akcia pritiahla čo najviac ľudí,“ hovorí predseda kultúrnej komisie Dominik Koštialik.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip našli v okolitých dedinách, kde súťaž vo varení gulášu patrí medzi obľúbené akcie. Ujala sa aj v Ladcoch. Vlani prišlo viac ako dvadsať družstiev, tento rok ich bolo pätnásť. „Súťažiacich je síce menej, ale dúfame, že o to vyššia bude kvalita gulášov,“ s úsmevom doplnil Koštialik.

Na súťažiacich tento rok čakali trochu zmenené pravidlá. „Vlani všetci začínali o dvanástej, skončiť museli o pätnástej. Teraz sme pravidlá upravili, od jedenástej si mohli všetko pripravovať, zakúriť pod kotlom však mohli až o dvanástej,“ doplnil s tým, že guláše hodnotí porota zložená zo skutočných odborníkov.

Víťazstvo nie je dôležité

Hoci pri každej súťaži ide hlavne o titul, Tiroláčky z Púchova sú presvedčené, že nie je dôležitý. „Nie je podstatné zvíťaziť, ale zúčastniť sa,“ tvrdila Renáta. V Ladcoch bola na súťaži prvý raz, ale jej kolegyne boli už aj vlani. „Vyhrali sme ako najsympatickejšie družstvo, lebo sme boli jediný ženský tím,“ smiala sa Jarmila. Gazdinky, ktoré sú členkami súboru Nelly Ladies, sa rozhodli pre kombináciu hovädziny s divinou a hríbami.

Skryť Vypnúť reklamu

Rovnaký mäsový základ si zvolili Marčíkovci z Omšenia. Okolo kotlíka sa motali len dvaja, ďalší dvaja vraj nestihli ešte doraziť. Čím chceli guláš dochutiť, aby bol najlepší, však nepovedali. „Máme tajnú prísadu, ale to sa neprezrádza,“ uškrnuli sa.

Veselá nálada vládla aj pri kotlíku Lesníkov. „Keďže sme lesníci, nebudeme variť guláš zo psov. Máme jeleninu a zo srnca. Bude to špeciálny guláš, lebo všetko sú špeciality,“ s úsmevom povedal Jaro Melicher.

Zapáčilo sa im

Málikovci z Dehetníka si boli vlani súťaž iba obzrieť. „Zapáčila sa nám, tak sme vytvorili rodinný tím,“ informovala hlava rodiny ukazujúc manželku, dcéru, zaťa a priateľa.

Ich guláš bol z diviny. Čo všetko do neho pridávali, to už neprezradili. „To je tajomstvo. Ak budete chcieť dobrý guláš pre manžela, tak ma zavoláte a ja ho uvarím,“ so smiechom odpovedal hlavný kuchár. Spoliehajú sa vraj iba na vlastné zdroje, hoci organizátori nachystali pre všetkých súťažiacich drevo, pitnú vodu a stoly. „Všetko máme svoje. Zať nachystal drevo, doniesli sme si aj vodu z hôr. Tu máme len pivo,“ doplnil. Ostatní členovia ho hneď aj opravili: „Nie, aj pivo máme svoje.“

Skryť Vypnúť reklamu

Na súťaž sa radi vrátili aj Drevári z Ladiec. Marián, Mišo a Peťo sa rozhodli pre guláš z prasiatka „divocha“. Chceli si napraviť renomé z vlaňajška. Guláš vraj mali vtedy vynikajúci, ale pokazili ho cesnakom a ušla sa im cena útechy.

Ingrediencia nie je tajomstvo

Oveľa otvorenejšie bolo druhé čisto ženské družstvo v súťaži – Čertice z Materskej školy v Ilave. Na súťaži boli prvý raz. Pri rozhodovaní, aký guláš uvaria, veľkú dilemu nemali. „Sme čertice, tak robíme čertovský dobrý guláš,“ zhodli sa. Ľubica Gospicová spresnila, že žiadne špeciálne ingrediencie nemajú. „Základná v ňom, ako každom pokrme, nesmie chýbať. Tou je variť s láskou a úsmevom,“ doplnila. Táto verejne známa prísada sa im vyplatila. „Vyvarili“ si pekné druhé miesto.

Rady odborníkov

Jej členkami boli aj Renáta Tvarožková a Jana Mikulová, obe medzinárodné majsterky vo varení gulášu a taktiež majsterky odborného výcviku na strednej škole v Púchove. Ich prísny pohľad sledoval kuchárov od samého začiatku. „Hodnotíme chuť pokrmu, farbu vôňu, tepelnú úpravu surovín, nápaditosť, výnimočnosť vybraných surovín a celkový dojem,“ vysvetlili.

Keďže v porote boli aj vlani, hneď podotkli, že každý mal svoju receptúru či vychytávku. Rozdiely podľa nich boli v dochucovaní.

Na niektoré chyby pri varení gulášu poukázal aj predseda poroty šéfkuchár Roman Horváth. „Mäso treba riadne orestovať. Keď je málo, pustí veľa vody. Pozor si treba dať aj na koreniny a záverečné dochucovanie, najmä nepreháňať s cesnakom. Keď ho pridávate na konci varenia, jeho chuť preráža iné,“ upozornil.

Zároveň poradil, ako zlepšiť chuť gulášu. „Keď mäso dáte namarinovať, má perfektnú chuť. Nikdy nepoužívajte na zahustenie múku, vždy radšej zemiaky, cibuľu, zeleninu, napríklad zeler. Ja používam aj chlieb. Najskôr ho ale opečiem a pridávam ho hneď na začiatku. Používam kyselkavý, dodáva výbornú chuť,“ dodal s tým, že dôležité je dať tieto prísady hneď na začiatku k cibuli, aby sa všetko naraz orestovalo.

Najlepšie guláše

A ako porota ohodnotila súťažiacich? Víťazom tohto ročníka Ladeckého kotlíka sa stalo družstvo šéfkuchára Ľuboša Nagyho Centri – Bemitrans z Ladiec.

Striebornú medailu si „vyvarili“ nováčikovia – Čertice zo škôlky, učiteľky MŠ Ilava, ktoré dirigovala šéfkuchárka Ľubica Gospicová.

Aj bronz zostal v Ladcoch. Získalo ho družstvo Bikeri so šéfkuchárom Michalom Martinákom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 879
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 128
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 098
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 977
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 603
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 383
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 597
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 480
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 305
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 302
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ilustračné foto

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vykonali hasiči v Trenčianskom kraji v roku 2020 celkovo 581 výjazdov.

4 h

Kvôli havárií stavebného stroja v Milochove uzatvorili cestu na dve hodiny. Dialo sa tak v exponovanej dobe, kedy sa ľudia vracali z práce. Konflikty kvôli stavbe sa vyostrujú, havárie sú častejšie.

3 h
Odberné miesto na covid.

V Trenčianskom kraji 160.

5 h
ilustračné foto

Plošné skríningové testovanie prebehlo uplynulý víkend vo väčšine obcí. Celkovo však trvá deväť dní, aj počas utorka 26. januára. Poznáme priebežné výsledky za víkend v niektorých obciach regiónu.

7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

23 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

24 h

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Už ste čítali?