Pondelok, 25. marec, 2019 | Meniny má Marián

Hlina si pamätá tvar

Kto sa vraj raz naučí pracovať na hrnčiarskom kruhu, už to nezabudne. Hlinený hrnček, miska, svietnik, mliečnik, pekáč, forma... Tomu všetkému predchádza dlhodobejšia príprava hliny, samotný výrobný proces, vysychanie a vypaľovanie výrobku.

Miloš Gregor. Práca na hrnčiarskom kruhu mi išla od ruky.Miloš Gregor. Práca na hrnčiarskom kruhu mi išla od ruky.(Zdroj: SV)

LEDNICA. Na Lednickom hrade zorganizovali začiatkom mesiaca keramický workshop k výrobe pravekej a stredovekej keramiky. Koho chytila chuť a nálada, mohol si sadnúť za hrnčiarsky kruh a vyskúšať si prácu s hlinou.

Hrnčiarovi Milošovi Gregorovi išla práca od ruky. Za krátky čas dokázal vytvoriť jednoduchý, no o to krajší hlinený hrnček. Prezradil aj niekoľko zaujímavostí zo zákulisia jedného z najstarších ľudových remesiel.

Je to len o praxi

Bratislavčan Miloš Gregor si na hrnčiarskom kruhu už čo-to „odtočil.“ Nie je profesionálom, vychodil Ústredie ľudovej umeleckej výroby a hrnčiarstvu sa venuje už desať rokov. Keď v rukách obrába hlinu, vyzerá to veľmi jednoducho. „Všetko je to len o praxi, presne tak, ako keď sa učíte bicyklovať. Najskôr to veľmi nejde, no keď sa to už raz naučíte, zabudnúť sa to nedá,“ hovorí.

Sychravé počasie neodradilo vystúpiť na hrad niekoľkých zvedavcov. Prácu na kruhu si vyskúšali viacerí, človek by nepovedal, že s hlinou pracovali prvýkrát. „Boli veľmi šikovní, urobili pekné veci. Modelovali na kruhu, aj v ruke,“ chváli Miloš deti.

Simona Kadelová vyrobila svietnik a misku, Tomáš Pecucha zas hrniec na polievku. „Skúsili sme to prvýkrát, nebolo to náročné,“ povedali s tým, že pokiaľ bude možnosť, výrobu keramiky si vyskúšajú aj nabudúce.

Workshopy k výrobe keramiky boli na hrade už niekoľkokrát. „Vždy to má pozitívny ohlas. Deckám sa to veľmi páči a niekedy sa nám podarí prehovoriť aj rodičov, aby si sadli...,“ teší sa záujmu ľudí.

Základom je dobrá hlina

Aby sa s hlinou pracovalo dobre, musí byť dobre vymiesená. „Tak, ako musí byť dobre vymiesené cesto, musí byť dobre vymiesená aj hlina. Keď sa rozreže, nemala by obsahovať žiadne bublinky, mala by byť pekná, hladká...,“ opisuje Miloš. Väčšinou pracuje s točiarenskou hlinou, kupovanou. „Nie je to tak, že prídem na záhradu, nakopem si hlinu a vyrobím keramiku. Proces prípravy dobrej točiarenskej hliny je zložitejší,“ tvrdí. Čerstvo nakopaná hlina vraj nie je dobrá na točenie. „Musí sa zazimniť a zaletniť, aby všetka organická hmota, ako zvyšky rastlín, korienkov, zhnila. Hnilobné procesy produkujú organické látky, ktoré zlepšujú kvalitu hliny, hlavne jej plastickosť. Potom sa vysušuje, drtí...,“ opisuje.

„U nás sú najväčšie ložiská hliny v Pozdišovciach a pri Modre. Všetky dedinky, ktoré majú vo svojom názve „Hrnčiarovce“ sú miestami, kde sa kedysi vyrábala keramika, pretože tam boli ložiská hliny,“ prezradil.

Hovorí, že desať kilogramov hliny stojí zhruba päť eur. „Z tohto množstva sa dá vypáliť približne pätnásť až dvadsať hrnčekov,“ uzavrel.

Najskôr kachlica, potom krásne hrnčeky

Začiatky točenia na kruhu sprevádza vždy najskôr výroba kachlice. „Je to základný vytiahnutý tvar. Už aj kachlica sa dá použiť ako hrnček, no aby to bolo niečím zaujímavé, môže sa vymodelovať bruško, zúžiť alebo rozšíriť hrdlo, a podobne,“ opisuje a zároveň vytvára jednu kachlicu.

Predchádza tomu centrovanie, ktoré je základom úspešného točenia, používa sa tiež veľa vody. „Hlina má istú nasiakavosť a pokiaľ by sa točilo bez vody, hlina by sa trhala. Ruky musia byť preto stále správne navlhčené,“ radí.

Po vymodelovaní žiadaného tvaru sa špeciálnym nástrojom, strunkou, nádoba zreže. „Všetko ostatné závisí už len od našej opatrnosti. Hlina má perfektnú vlastnosť, dokáže si pamätať tvar, ktorý sme jej dali,“ povedal a uložil hrnček na miesto, kde bude schnúť.

Najskôr vysychanie, potom vypaľovanie

Hlinený výrobok čaká ešte dlhá cesta, kým sa bude dať použiť. „Je to len polotovar, ktorý sa musí ešte začistiť, vysušiť a potom putuje do pece, kde sa vypaľuje,“ hovorí Miloš s tým, že dôležité je najskôr dobré vyschnutie. „Ak by sme ho dali do pece skôr, ako bude dobre vyschnutý, môže sa stať, že by praskol. Hlina musí schnúť pri normálnej izbovej teplote, môže schnúť dvadsaťštyri až štyridsaťosem hodín. Čím je nádoba vyschnutejšia, tým je to lepšie,“ radí a ukazuje na bábovkovú formu, ktorá bola modelovaná pred dvoma týždňami a dnes je už dobre vysušená. „Hlinené bábovkové formy sú najlepšie, lepšia neexistuje,“ zhodnotil s úsmevom.

Potom výrobok čaká ešte niekoľkonásobné vypaľovanie v peci. „Výrobok sa vypáli prvýkrát, vznikne takzvaný biscuit alebo piškóta. Keby sa ale do takto vypáleného hrnčeka nalial čaj alebo polievka, tak pretečie. Preto sa musí vypáliť ešte druhýkrát. Predtým sa ale robí povrchová úprava, najčastejšie glazúrovanie. Po druhom vypálení je už podoba výrobku finálna. Do hrnčeka môžeme dať polievku, čaj, a podobne,“ hovorí.

Tvrdí, že najväčšie náklady sú práve na pec. „Je viacero typov pecí, každá má svoje výhody a nevýhody. Elektrická je cenovo najdrahšia, pri vypaľovaní výrobkov v peci na drevo sa musí stále sledovať teplota a musí sa prikladať. Je to náročné, pretože pokiaľ keramika zažije prudký pokles alebo nárast tepla, môže prasknúť,“ upozorňuje. Teplota, pri ktorej sa výrobky vypaľujú, závisí od hliny, ale aj od samotného výrobku. Zhruba je to 800 až 1050 stupňov.

Na hrade si výrobky vypaľujú sami, majú tam pec na drevo.

Hrnčiarske remeslo nevyhynie

Zručný hrnčiar vidí budúcnosť hrnčiarskeho remesla optimisticky. „Hrnce sa potrebovali vždy a stále sa aj potrebovať budú. Hrnčiarske remeslo nevyhynie nikdy, stačí sa prísť pozrieť na keramické trhy v Pezinku. Tam nájdete od hliny všetko, na čo si len pomyslíte. Budú tam páni majstri,“ prezradil.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  2. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  5. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  6. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  7. Investment Advisory Guide for Slovakia
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  9. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  1. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  2. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  3. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  4. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  5. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  6. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  7. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  8. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  9. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  10. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 25 318
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 22 459
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 21 191
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 17 946
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 15 764
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 043
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 895
  8. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 4 742
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 4 460
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 4 397

Hlavné správy z MY Považská

Beluša (v modrom) hostila rezervu Spartaka Trnava.

V zoo pribudla nová voliéra pre dravce

Dravce boli donedávna umiestnené neďaleko pavilónu opíc. Nová voliéra je umiestnená v hornej časti zoo.

Nová voliéra v hornej časti zoo.

Divadelná múza prináša vážne témy

Na súťaži detských divadiel rezonovala téma rodinných vzťahov, pokrivenej politiky i zlých sociálnych pomerov. Deti reflektovali okolitý svet.

Považskobystričania darovali Šali víťazstvo

V hádzanárskej extralige sa hralo 8. kolo skupiny o 1. - 6. miesto.

Šaľa (v červenom) sa proti Pov. Bystrici postarala po prestávke o obrat.

Futbalový program v nedeľu

V nedeľu 24. marca pokračujú krajské futbalové súťaže.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kňazský seminár v Badíne končí, bohoslovcov je málo a náklady sú vysoké

V roku 2003 navštívil seminár aj pápež Ján Pavol II.

V Číne žije desať rokov: Číňania sú zvyknutí, že sa všetko rýchlo mení

Jej bohatá história a neopakovateľná atmosféra mu učarovala už v detstve.

Vybrali SME

Už ste čítali?