Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

S Katarínou sa vybrali do Nepálu i na najvyšší vrch

Tentoraz priaznivci prednášok z cyklu cestovateľských stretnutí Zbaľ sa a poď vycestovali vo svojich myšlienkach do krajiny na juhu Ázie, do hinduistického Nepálu.

Nad hlavami návštevníkov boli rozvešané vlajky s hinduistickými modlitbami.(Zdroj: SV)

Tentoraz priaznivci prednášok z cyklu cestovateľských stretnutí Zbaľ sa a poď vycestovali vo svojich myšlienkach do krajiny na juhu Ázie, do hinduistického Nepálu.

POVAŽSKÁ BYSTRICA. O svojich bohatých zážitkoch z mesačnej dovolenky porozprávala Katarína Kočudáková z Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.

Návštevníkom predstavila hlavné mesto Nepálu Káthmandu, bývalé kráľovské mesto Bhaktapur, tradičné nepálske jedlo dal bhat. Čo-to porozprávala aj o devätnásťdňovom treku ku tretej najvyššej hore sveta Kančendžonge. Súčasťou podujatia bola aj ochutnávka nepálskeho čaju a tombola.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zapáčilo sa jej tam

Kataríne Kočudákovej Nepál učaroval, minulý rok sa tam vrátila už po tretíkrát. „Prvýkrát som v Nepále bola v roku 1997 s Ivanom Lehotským, bývalým horolezcom. Druhýkrát som tam bola s kamarátmi na vlastnú päsť v roku 2002. Minulý rok som sa tam vybrala po jedenástich rokoch tretíkrát so svojou kamarátkou,“ prezradila.

Do Nepálu leteli z Viedne cez Dillí, kde mali osemhodinové pristátie. Potom leteli do hlavného mesta, v ktorom trávili dva dni. Následne sa vydali na devätnásťdňový trek okolo hory Kančendžonga, vysokej 8586 metrov nad morom. „Je to tretia najvyššia hora na svete a zároveň aj najvyšší vrch Indie. Treking sme mali pôvodne naplánovaný na dvadsaťdva dní, no nakoniec sme ho skrátili na devätnásť. Chodili sme hore, dole, klesali, stúpali. Prevýšenie bolo vraj štrnásťtisíc metrov a dĺžka 250 kilometrov. Za deň sme prešli tak štrnásť kilometrov. Nie je to veľa, treba si užiť krajinu, spoznať ľudí,“ hovorí.

Kráľovské mestá

Fotografie odhalili zaujímavosti z bývalých kráľovských miest. Na zozname kultúrneho svetového dedičstva je zapísané aj námestie Durbar Square s typickými nepálskymi pagodami a architektúrou. Navštívili chrám živej bohyne Kamarí. „Žije tam malé dievčatko, bohyňa Kumarí, ktorú vyberajú z určitej vrstvy hinduistov. Prechádza prísnym výberom, aby sa mohlo stať žijúcom bohyňou. Pohybuje sa v paláci, len cez sviatky vychádza do ulíc. Nemôže sa však dotknúť zeme a ani sa zraniť, preto ju nosia na nosidlách,“ hovorí. „Keď sa z dievčatka stane žena, svoju úlohu bohyne končí. Väčšinou zostávajú slobodné, pretože platí povera, že pokiaľ by si ju niekto vzal za manželku, prinieslo by mu to nešťastie,“ povedala.

Neskôr navštívili aj susedné, tiež bývalé kráľovské mesto Bhaktapur, ktoré odkrylo ďalšie zaujímavosti. Nevynechali návštevu Opičieho chrámu, na vrch ktorého viedlo až 999 schodov.

Z nepálskej kuchyne

Tradičným jedlom Nepálcov je ryža so šošovicou, takzvaný dal bhat. „Nepálci ho jedia od rána do večera. Ako prílohu používajú zeleninu, ktorú majú v záhrade,“ hovorí o špecialite. Okrem toho mali možnosť ochutnať ďalšie tradičné jedlo domácich. „Buchtičky robené na pare plnili syrom alebo zeleninou, mäsom a k tomu podávali pikantnú omáčku. Bolo to chutné,“ zhodnotila.

Niečo z nepálskej kuchyne priniesli aj na Slovensko. A to čaj masala, ktorý mohli ochutnať aj návštevníci. „Je to mix korenín, anízu, zázvoru, kardamónu, bieleho a čierneho korenia. Varili sme ho s mliekom,“ prezradila.

Nepálskou pochúťkou je aj jačí sušený syr. „Ochutnali sme ho aj my, deti ho žuvajú aj celý deň,“ spomína s úsmevom.

Jak je v Nepále typickým zvieraťom žijúcich vo vyšších polohách. „Využívajú ho na všetko, na prepravu nákladov, ako ťažné zviera. Chovajú ho aj pre jačie mlieko, syr, maslo. Zužitkujú aj jeho trus. Pozbierajú ho, usušia, a potom s ním kúria,“ hovorí.

V Nepále žije veľa ďalších zvierat, ako opice, snežný leopard, červená panda, horské kozy, jelene a podobne.

Na prednáške zaznelo veľa ďalších zaujímavostí. V jej závere žrebovali tombolu, vďaka ktorej si mnohí z návštevníkov domov odniesli milý darček.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 474
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 908
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 420
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 248
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 545
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 605
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 883
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 464

Hlavné správy z MY Považská

Termín útlmu ťažby uhlia na hornej Nitre by mohol byť známy o niekoľko mesiacov

Akčný plán transformácie hornej Nitry môže mať vláda na stole už na jar 2019.

Neporaziteľnosť Kameničian skončila. Kto sa o to postaral?

Prehľad výsledkov oblastných futbalových líg.

Handlovčan sa priznal k zneužívaniu

Činu sa muž dopustil začiatkom roka v handlovskom zariadení, kde pracoval ako vychovávateľ. Na súde sa k nemu priznal a vypočul si rozsudok.

Veteráni dostali ocenenie za obetavosť a odvahu

Za obetavosť a odvahu bojovníkov proti komunizmu ocenili v Trenčíne 21 veteránov.

Do kuchýň vstúpia lokálni dodávatelia

Stravovanie v župných organizáciách čaká zmena. Do kuchýň vstúpia lokálni dodávatelia potravín, prvoradým kritériom bude kvalita, nie cena.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 12:30

Cesta je už prejazdná, motocyklista zomrel na mieste nehody

Polícia hľadá svedkov nehody. Cestu sprejazdnili ešte dopoludnia.

V Žiline rastie dom bez povolenia. Má ich byť ešte viac

Investor chce stavbu dodatočne zlegalizovať.

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

Vybrali SME

Už ste čítali?