Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Z degustácie destilátov sa stala medzinárodná akcia

Do ochutnávky sa v tomto roku zapojilo 92 miest a obcí s rekordným počtom 547 vzoriek zo Slovenska, z Česka i z ďalekého Srbska.

Úplným šampiónom výstavy sa stal Roman Chmelář z Českého Radejova.Úplným šampiónom výstavy sa stal Roman Chmelář z Českého Radejova. (Zdroj: DV)

DOHŇANY. V sobotu 17. mája sa v Dome kultúrnych tradícií uskutočnil tretí ročník ochutnávky ovocných destilátov. Za účasti členov Rádu rytierov ovocných destilátov na Slovensku boli vyhlásení víťazi jednotlivých kategórií.

„V porovnaní s prvým ročníkom, kde sme začínali s polovičným počtom, je to veľký posun,“ hovorí starosta obce Milan Panáček. „Som rád, že pestovatelia pochopili význam degustácie, i to, že akcia nemá iba jeden účel, a to zámienku, ako si vypiť. Posun nastal aj po odbornej stránke. Mnohí si už dokážu vychutnať kvalitný destilát, posúdiť rozdiely medzi jednotlivými vzorkami a nájsť inšpiráciu na zaručene dobré recepty,“ dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je vzorka ako vzorka

Odborná degustácia sa uskutočnila 25. apríla pod vedením popredného odborníka európskeho formátu doktora Júliusa Forsthofera, ktorý vyslovil potešenie nad záujmom ľudí o tento druh akcie. „Dovolím si tvrdiť, že kvalita vzoriek sa oproti prvému ročníku výrazne zlepšila. Mútnu vzorku nám už nikto nepriniesol. Semeno kvality, ktoré sme tu zasiali, sa chytilo a dúfam, že kvety aj plody budú vyrastať aj v ďalších ročníkoch,“ skonštatoval.

„Je nesmierne zložité pochopiť princíp hodnotenia. Produkt má aj vôňu, aj chuť, ale niekedy býva vôňa slabšia, inokedy naopak, a práve to je to kúzlo porovnávania a hľadania harmónie medzi vzorkami,“ dodal doktor Forsthofer.

Zároveň vyzval súťažiacich, aby prihlásili destiláty aj do iných súťaží, pretože každý degustátor hodnotí inak, takže vzorky môžu mať na iných súťažiach odlišný výsledok.

Skryť Vypnúť reklamu

Ocenenie pre víťazov

Z rúk organizátorov akcie - rytiera rádu Jaroslava Drienika a starostu obce Dohňany Milana Panáčka, si víťazi jednotlivých kategórií prevzali ocenenia. Hotnotené boli jablkovica, hruškovica, marhuľovica, broskyňovica, čerešňovica a skupina ostatné druhy. Víťazné poháre si odniesli pestovatelia zo Slovenska i Česka.

Šampiónom výstavy sa stal Roman Chmelář z Českého Radejova, ktorý do súťaže prihlásil slivovicu - duranziu z roku 2013.

Pálenie má svoju atmosféru

Jedným z ocenených bol aj Jaroslav Bajza z Beluše, ktorý získal 3. miesto v hodnotení slivovice. Jeho vzorka zaujala degustačnú komisiu výraznou kôst- kovo-mandľovou chuťou, pretože išlo o slivku duranziu. „Na Slovensku aj na Morave má táto slivka dlhú tradíciu a pripravujú sa z nej oveľa kvalitnejšie destiláty ako z bystrickej slivky," tvrdí pán Jaroslav. „Pri výrobe destilátu zohráva veľkú úlohu spôsob, akým sa mení kvas na jedinečný originál. Ja osobne som zástancom pálenia na dreve. Pracoval som v pálenici, takže viem, o čom hovorím. Netvrdím však, že na plyne sa nedá urobiť kvalitná pálenka. To závisí od technológie páleničiarov. Technológia na dreve má však svoju osobitú atmosféru, ktorú by niektorí chlapi nevymenili za nič na svete. Človek si to musí zažiť, aby mal z pálenice dokonalý zážitok. Aj v minulosti vyrábali ľudia alkohol v domácich podmienkach iba na dreve a pripravili ho častokrát kvalitnejší ako v štátnych páleniciach. Všetko je to o vedomostiach a zručnostiach ľudí,“ tvrdí Jaroslav Bajza.

Skryť Vypnúť reklamu

Ochutnávka destilátu nie je „pitím alkoholu“

Sobota patrila nielen mužom, ktorí obracali poháriky s malým množstvom častejšie než inokedy, ale aj hosťom z družobného Česka, ktorí do Dohnian prichádzajú už ako priatelia.

Pripraviť tak veľkú akciu však nie je jednoduché. Potvrdil to aj jeden z organizátorov Jaroslav Drienik. „Aj keď príprava stojí veľa námahy, som spokojný, že sa približujeme k zámeru, s akým sme do projektu vstupovali," povedal.

Komisie boli tento rok zložené z mladších i starších odborníkov. Nie je pravidlom, že kvalitný destilát môže oceniť starší človek. Ak má pre to cit, môže to urobiť aj sedemnásťročný mladík. „Hlavnú úlohu pri hodnotení zohráva vôňa a vyváženosť chuti, ktorá musí zostať v ústach aspoň 5 minút. Nedá mi nespomenúť výrok, ktorý vyslovil v úvode doktor Forsthofer a s ktorým sa stotožňujeme všetci rytieri Rádu ovocných destilátov na Slovensku: Kvalitný destilát lieči a pomáha človeku dlhšie žiť,“ dodal.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  3. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  4. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  5. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Hygge ako životný štýl
  9. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 41 770
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 067
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 807
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 286
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 866
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 785
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 345
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 301
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 176
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 041
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Odberné miesto na covid.

Víkendové testovanie na ochorenie COVID-19 využilo v desiatich odberových miestach na území Púchova 5 869 ľudí.

3 h
ilustračné foto

Počas nedeľného testovacieho dňa prišlo výrazne menej ľudí. Viaceré obce však väčšinou testovali len počas soboty. POzitivita bola na podobnej úrovni ako v sobotu.

4 h
Mobilné odberové miesto v Domaniži

Obec Domaniža je jedinou v Považskobystrickom okrese, kde majú mobilné odberné miesto na antigénové testovanie. Využili ho už počas víkendového (23. - 24. 1.

4 h
ilustračné foto

V považskobystrickej nemocnici začal klesať počet pacientov hospitalizovaných kvôli Covid-19. Pribúdajú však pacienti, ktorí sú vo vážnom stave.

5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

18 h

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Petra inšpirovala k textu tragédia. Na Oravskej priehrade sa utopili bratranci.

24. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Už ste čítali?