Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Z degustácie destilátov sa stala medzinárodná akcia

Do ochutnávky sa v tomto roku zapojilo 92 miest a obcí s rekordným počtom 547 vzoriek zo Slovenska, z Česka i z ďalekého Srbska.

Úplným šampiónom výstavy sa stal Roman Chmelář z Českého Radejova.Úplným šampiónom výstavy sa stal Roman Chmelář z Českého Radejova. (Zdroj: DV)

DOHŇANY. V sobotu 17. mája sa v Dome kultúrnych tradícií uskutočnil tretí ročník ochutnávky ovocných destilátov. Za účasti členov Rádu rytierov ovocných destilátov na Slovensku boli vyhlásení víťazi jednotlivých kategórií.

„V porovnaní s prvým ročníkom, kde sme začínali s polovičným počtom, je to veľký posun,“ hovorí starosta obce Milan Panáček. „Som rád, že pestovatelia pochopili význam degustácie, i to, že akcia nemá iba jeden účel, a to zámienku, ako si vypiť. Posun nastal aj po odbornej stránke. Mnohí si už dokážu vychutnať kvalitný destilát, posúdiť rozdiely medzi jednotlivými vzorkami a nájsť inšpiráciu na zaručene dobré recepty,“ dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je vzorka ako vzorka

Odborná degustácia sa uskutočnila 25. apríla pod vedením popredného odborníka európskeho formátu doktora Júliusa Forsthofera, ktorý vyslovil potešenie nad záujmom ľudí o tento druh akcie. „Dovolím si tvrdiť, že kvalita vzoriek sa oproti prvému ročníku výrazne zlepšila. Mútnu vzorku nám už nikto nepriniesol. Semeno kvality, ktoré sme tu zasiali, sa chytilo a dúfam, že kvety aj plody budú vyrastať aj v ďalších ročníkoch,“ skonštatoval.

„Je nesmierne zložité pochopiť princíp hodnotenia. Produkt má aj vôňu, aj chuť, ale niekedy býva vôňa slabšia, inokedy naopak, a práve to je to kúzlo porovnávania a hľadania harmónie medzi vzorkami,“ dodal doktor Forsthofer.

Zároveň vyzval súťažiacich, aby prihlásili destiláty aj do iných súťaží, pretože každý degustátor hodnotí inak, takže vzorky môžu mať na iných súťažiach odlišný výsledok.

Skryť Vypnúť reklamu

Ocenenie pre víťazov

Z rúk organizátorov akcie - rytiera rádu Jaroslava Drienika a starostu obce Dohňany Milana Panáčka, si víťazi jednotlivých kategórií prevzali ocenenia. Hotnotené boli jablkovica, hruškovica, marhuľovica, broskyňovica, čerešňovica a skupina ostatné druhy. Víťazné poháre si odniesli pestovatelia zo Slovenska i Česka.

Šampiónom výstavy sa stal Roman Chmelář z Českého Radejova, ktorý do súťaže prihlásil slivovicu - duranziu z roku 2013.

Pálenie má svoju atmosféru

Jedným z ocenených bol aj Jaroslav Bajza z Beluše, ktorý získal 3. miesto v hodnotení slivovice. Jeho vzorka zaujala degustačnú komisiu výraznou kôst- kovo-mandľovou chuťou, pretože išlo o slivku duranziu. „Na Slovensku aj na Morave má táto slivka dlhú tradíciu a pripravujú sa z nej oveľa kvalitnejšie destiláty ako z bystrickej slivky," tvrdí pán Jaroslav. „Pri výrobe destilátu zohráva veľkú úlohu spôsob, akým sa mení kvas na jedinečný originál. Ja osobne som zástancom pálenia na dreve. Pracoval som v pálenici, takže viem, o čom hovorím. Netvrdím však, že na plyne sa nedá urobiť kvalitná pálenka. To závisí od technológie páleničiarov. Technológia na dreve má však svoju osobitú atmosféru, ktorú by niektorí chlapi nevymenili za nič na svete. Človek si to musí zažiť, aby mal z pálenice dokonalý zážitok. Aj v minulosti vyrábali ľudia alkohol v domácich podmienkach iba na dreve a pripravili ho častokrát kvalitnejší ako v štátnych páleniciach. Všetko je to o vedomostiach a zručnostiach ľudí,“ tvrdí Jaroslav Bajza.

Skryť Vypnúť reklamu

Ochutnávka destilátu nie je „pitím alkoholu“

Sobota patrila nielen mužom, ktorí obracali poháriky s malým množstvom častejšie než inokedy, ale aj hosťom z družobného Česka, ktorí do Dohnian prichádzajú už ako priatelia.

Pripraviť tak veľkú akciu však nie je jednoduché. Potvrdil to aj jeden z organizátorov Jaroslav Drienik. „Aj keď príprava stojí veľa námahy, som spokojný, že sa približujeme k zámeru, s akým sme do projektu vstupovali," povedal.

Komisie boli tento rok zložené z mladších i starších odborníkov. Nie je pravidlom, že kvalitný destilát môže oceniť starší človek. Ak má pre to cit, môže to urobiť aj sedemnásťročný mladík. „Hlavnú úlohu pri hodnotení zohráva vôňa a vyváženosť chuti, ktorá musí zostať v ústach aspoň 5 minút. Nedá mi nespomenúť výrok, ktorý vyslovil v úvode doktor Forsthofer a s ktorým sa stotožňujeme všetci rytieri Rádu ovocných destilátov na Slovensku: Kvalitný destilát lieči a pomáha človeku dlhšie žiť,“ dodal.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 576
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 173
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 181
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 819
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 264
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 324
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 884
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 966
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 795
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 770
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

V autobuse sa viezlo osem ľudí, hasiči z osobného vozidla vyslobodili jednu osobu.

Na diaľničnom privádzači sa zrazil autobus s osobným autom

Hasiči z Dubnice nad Váhom a Trenčína zasahovali pri dopravnej nehode na diaľničnom privádzači v Ilave.

Považskobystrická nemocnica má akútny nedostatok krvi!

Darovať vzácnu červenú tekutinu môže každý, kto dovŕšil vek 18 rokov, má minimálnu hmotnosť 50 kg a v zahraničí bol naposledy pred mesiacom.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Mestský úrad bude celý budúci týždeň pre verejnosť zatvorený

Púchovský mestský úrad bude na budúci týždeň pre verejnosť zatvorený.

(ilustračné foto)

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Už ste čítali?