ČELKOVA LEHOTA. Areál futbalového štadióna privítal v poslednú júnovú sobotu veľa hostí. Nehral sa však žiadny zaujímavý zápas, išlo o celkom iné podujatie. Členovia Jaskyniarskeho klubu Strážov pripravili druhý ročník Čelkovskej desiatky. Je súčasťou podujatia známeho pod názvom Zelená modrá, ktoré sa konalo už po štvrtýkrát.
Prišli miestni, ale aj ľudia zďaleka
Jaskyniari pripravili turistický okruh vedúci v dĺžke asi desať kilometrov horami, lúkami ale aj zaujímavými skalnými mestečkami nad obcou. „Pôjdeme aj k jaskyni. Niekto ju volá Kortmanka, ale miestni ju poznajú pod názvom Kačka. Je to hlboká diera, ktorá končí jaskyňou,“ prezradila jedna z mála účastníčok, ktorá bola z blízkeho okolia, zo Zemianskej Závady. Dodala, že o jaskyni jej hovoril ešte jej otec a prezradila niečo aj o pôvode jej názvu. „Miestni to tak volajú, lebo kedysi vraj spustili do diery kačku. Označili ju a čakali, čo sa bude diať. Nakoniec sa z nej dostala, síce utrmácaná a zničená, ale živá a našli ju v jednom z miestnych potokov,“ vysvetlila. Na turistický pochod sa vybralo hlavne veľa ľudí mimo regiónu, napríklad zo Žiliny. „Našli sme si informáciu o podujatí na webe. Zaujalo nás, tak sme sa vybrali. Trasa bola veľmi zaujímavá, príroda je tu malebná a veľmi pestrá,“ povedala Anna Urbanová, ktorá prišla aj s partiou kamarátok. Rady si takto spolu niekoľkokrát do roka vyrazia s partiou do prírody a teraz ich zaujalo práve podujatie v Čelkovej Lehote. Pochvaľovala si, že cestou si pochutnali aj na sladkých lesných jahodách.
Na trase sme však stretli aj pani, ktorá žije už dlhšie v Rakúsku a zacnelo sa jej po slovenských horách.
Festival a netradičná pochúťka
Popoludní bolo pripravené vystúpenia folkových, bluegrassových a country.
hudobných skupín Alabama, Kortmanovci, Ta-bak, prišli aj hostia Candy Floss a Knír z Českej republiky. Kto rád tancuje, mohol sa zabaviť na countrybále s príznačným názvom Kvaples. Okrem tradičného občerstvenia pripravili organizátori aj nezvyčajnú pochúťku z mäsa. „Je to baranie mäso na mongolský spôsob. Pripravujú to špeciálne jaskyniari. Ľudia, ktorí baraninu nemôžu ani cítiť, to tiež konzumujú. Tá horká chuť sa stratí vďaka dochuteniu aj špeciálnej príprave. Lávové kamene sa rozpália v ohni a do hliníkovej kanvy na mlieko sa postupne ukladá baranina, kamene, cibuľa cesnak a ešte iné pochutiny. Kanvu potom uzavreli a mäso sa upraví naložené akoby v tlakovom hrnci. Môže sa to na chvíľu dať aj na oheň,“ povedal o príprave pochúťka, ktorá bola naozaj lákavá jaskyniar Bohuš Kortman.
Kultúrny zážitok v jaskyni
Podujatie pokračovalo aj na druhý deň. Obdivovatelia prírody si mohli pozrieť pružinskú Dúpnu jaskyňu a vypočuť si tu aj koncert. spojený s koncertom. Vystúpil spevácky zbor harmónia z Hraníc na Moravě pod vedením zbormajsterky Barbary Šimečkovej. Výber interpreta na jaskyniarske podujatie nebol náhodný, pani Barbara je totiž správkyňou Zbrašovských aragonitových jaskýň. A prečo má jaskyniarske podujatie názov Zelená modrá? „Je odvodený od jaskyniarskej pesničky, ktorá sa v podstate stala hymnou a spieva sa v nej o Strážovských vrchoch. Druhý dôvod je ten, že práve tieto dve farby symbolizujú prírodu. Pozrite teraz za seba a čo vidíte? Modrú oblohu a zelené hory,“ vysvetlil Kortman.
Spolupráca
Na príprave festivalu, ktorý bol v Čelkovej Lehote po turistickom pochode, mali svoj veľký podiel aj poslanci obecného zastupiteľstva a ich rodinní príslušníci, tiež členovia rôznych obecných organizácií. Zabezpečovali servis – občerstvenie, ku ktorému patrí aj guláš či pečené klobásky, stánky. Chutné mliečne výrobky ponúkala Oľga Apoleníková.