Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Na hrade ožije stredoveká kuchyňa

Ochutnať stredoveké špeciality, vyskúšať si výrobu keramiky, streľbu z luku, vidieť, čo všetko objavili archeológovia na hrade. To, a ešte viac čaká každého, kto sa cez víkend rozhodne navštíviť hrad Lednica.

Lednický hrad.

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Noc hradných zrúcanín organizuje občianske združenie Zachráňme hrady v rámci Slovenska už tretí rok. V Lednici pripravili ale už štvrtý ročník. História akcie začala práve tu.

Tento víkend okrem hradu a rôznych atrakcií, si budú môcť návštevníci pozrieť aj kostolík vo farskej záhrade. Upravili terén, preškárovali porozpadávané murivá. Sprístupnený verejnosti bude prvýkrát.

Sobotňajší program

Peter Martinisko, správca hradu a predseda Historicko-astronomickej spoločnosti hovorí, že akcia vznikla práve v Lednici. „V rámci Slovenska je to tretí ročník, v rámci Lednice už štvrtý. U nás vznikla akcia aj názov a potom sa do toho zapojili aj ďalší členovia združenia Zachráňme hrady,“ povedal s tým, že akcia je dvojdňová.

Článok pokračuje pod video reklamou

V sobotu čaká na všetkých návštevníkov hradu v čase od 15,00 hod. do 17,00 hod. ochutnávka stredovekých dobrôt. Od 19,30 hod. budú vystavené aj archeologické i geologické nálezy z hradu a jeho blízkeho okolia. O ôsmej hodine večer vystúpi už tradične harmonikár Martin Jáňa. Deň zavŕši ohňostroj priamo z hradu o 22,00 hod.

Počas akcie si návštevníci budú môcť pozrieť i vyskúšať výrobu pravekej i stredovekej keramiky.

Nedeľňajší program

V nedeľu v obci majú dožinky. Komu sa bude chcieť a príde na hrad, čakať ho bude opäť ochutnávka netradičných stredovekých jedál.

Ani na tých najmenších nezabudli. Tešiť sa môžu na omaľovánky hradov, výrobu vlastných rytierov, princezien či na povesti nielen z okolia Lednice. Školáci si otestujú znalosti o hradoch a histórii.

Prezentácia archeologických a geologických nálezov bude v nedeľu od 14,00 hod. do 15,30 hod. Potom si budete môcť pomaškrtiť na stredovekých dobrotách a od 17,00 hod. si môžete vyskúšať výrobu stredovekých kachlíc a dlaždíc. Pre odvážnejších je pripravená streľba z luku a kus umenia predvedie aj kováč.

Kostolík

Obidva dni bude sprístupnený aj kostolík vo farskej záhrade. Objavili ho len nedávno, no roboty urobili už veľa. Odkopali prepojenia, aby zistili, ako hlboko idú múry, odkryli vstup do kostola aj sakristie, našli základy oltára, kostnicu a ohradný múr, ktorý vymedzuje areál kostola. Urobili však toho ešte viac, sprístupniť ho chceli práve do dožinkových slávností, čo sa im aj podarilo. „Vyčistili sme to tam, preškárovali porzpadávané murivo. Je to tam pekné,“ hovorí Marinisko. Napokon, veď keď hrad navštívite, presvedčíte sa.

Kto však príde v nedeľu, interiér hradu neuvidí. Preto ten, kto si ho chce pozrieť zvnútra, musí prísť v sobotu. „Dúfame, že vyjde počasie. Za daždivého počasia sa akcia ruší,“ uzavrel Martinisko.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 474
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 907
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 420
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 229
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 545
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 564
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 881
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 457

Hlavné správy z MY Považská

Termín útlmu ťažby uhlia na hornej Nitre by mohol byť známy o niekoľko mesiacov

Akčný plán transformácie hornej Nitry môže mať vláda na stole už na jar 2019.

Neporaziteľnosť Kameničian skončila. Kto sa o to postaral?

Prehľad výsledkov oblastných futbalových líg.

Handlovčan sa priznal k zneužívaniu

Činu sa muž dopustil začiatkom roka v handlovskom zariadení, kde pracoval ako vychovávateľ. Na súde sa k nemu priznal a vypočul si rozsudok.

Veteráni dostali ocenenie za obetavosť a odvahu

Za obetavosť a odvahu bojovníkov proti komunizmu ocenili v Trenčíne 21 veteránov.

Do kuchýň vstúpia lokálni dodávatelia

Stravovanie v župných organizáciách čaká zmena. Do kuchýň vstúpia lokálni dodávatelia potravín, prvoradým kritériom bude kvalita, nie cena.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 12:30

Cesta je už prejazdná, motocyklista zomrel na mieste nehody

Polícia hľadá svedkov nehody. Cestu sprejazdnili ešte dopoludnia.

V Žiline rastie dom bez povolenia. Má ich byť ešte viac

Investor chce stavbu dodatočne zlegalizovať.

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

Vybrali SME

Už ste čítali?