ILAVA. Publikáciu Receptár spod Vršatca pripravovala miestna akčná skupina Vršatec už dlhšie. Viac než rok zhromažďovali recepty starých materí a tradičné domáce jedlá. Spolu sa im podarilo zozbierať viac než päťdesiat receptov. Do publikácie sa dostanú tie najlepšie.
Nápad a prispievatelia
S nápadom vytvoriť receptár prišli už dávno. „Chceli sme po krojoch a stánkoch na tradičné výrobky vymyslieť opäť niečo, čo nám pripomenie naše tradície,“ hovorí Petra Šupáková, manažérka MAS Vršatec.
Do zbierky receptov mohol prispieť každý kuchár a kuchárka nielen z územia MAS. Jedinou podmienkou bolo, aby bol recept tradičný a pre nás typický. „Najskôr sme zbierali len koláče, ale potom sme sa rozhodli rozšíriť oblasť zberu a zbierali sme všetko od polievok, cez domáci kečup, hlavné jedlá až po sladké,“ povedala Šupáková. V receptári sa však objavia aj ďalšie dobré recepty na slané a sladké pečivo, predjedlá, polievky, džemy či sirupy.
Zaujímavé recepty
Recepty zberali vyše roka, posledné prišli minulý týždeň. „Máme zozbieraných viac než päťdesiat receptov a ich počet ešte stále nie je konečný. Z nich budeme vyberať užší výber, okolo tridsaťpäť najlepších,“ prezradila.
Teší ju, že občania sa v tak hojnom počte podieľali na príprave receptáru. „MAS-ka je o komunite ľudí a je úžasné, ak sa títo vedia spojiť a spoločne vytvoriť takéto pekné dielo,“ povedala s tým, že vydanie receptáru plánujú buď koncom tohto roka, alebo začiatkom budúceho roka. „Uvidíme, ako stihneme receptár upraviť po textovej aj štylistickej stránke,“ dodala.
„Plánujeme vytlačiť dostatočný počet kusov tak, aby bolo v obehu dostatok receptárov, a aby sme udržali naše tradície v regióne,“ uzavrela.
Autor: Stanislava Gažurova