Knihu s rodinnými receptami vydala s charitatívnym zámerom

V kuchárskej knižke Katkine maškrty sú vzácne rodinné recepty. Napríklad aj na výbornú vianočnú kapustnicu. Vydanie knihy, rovnako ako mnohé jej aktivity, má tiež charitatívny podtón.

Uvádzanie knihy do života.Uvádzanie knihy do života. (Zdroj: (AUTOR))

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Pred Vianocami vydala Katka Beranová kuchársku knižku, v ktorej sú vzácne rodinné recepty. Chce, aby sa uchovali. Jej uvádzanie do života bolo na Katarínu v Dome kultúry v Považskej Bystrici.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niektoré dobroty mohli hostia na podujatí aj ochutnať. Najviac išla na odbyt krúpna baba. Z prestretého stole zmizla takmer okamžite. Katka varila aj v televíznej súťaži Masterchef, v Teleráne a dvakrát tiež s Kamilou Magálovou v jej televíznej relácii o varení.

Vzácnosti z domácej kuchyne

Katka si s láskou spomína na svoju mamičku. Nemala to jednoduché, vymyslieť a navariť pre desaťčlennú rodinu. Je ich totiž osem súrodencov. Pri varení často pomáhali aj deti a bola to vždy veľká zábava. Veselo sa debatovalo naozaj o všetkom. V kuchárskej knihe zachováva Katka viaceré vzácne rodinné recepty. Spísané ich má aj v dvoch doma vyrobených knihách. Na pobádanie svojho okolia sa však rozhodla vybrať niektoré a vydať ich aj knižne.

SkryťVypnúť reklamu

Krstným otcom knižky sa stal Katkin brat, Pavol Demáček. Práve Pavol je podľa jej slov aj veľkým kritikom toho, čo navarí. Jedlo vraj často porovnáva s originálmi od ich mamy. Pri srnčom chrbáte mu napríklad celkom nesedí používanie ríbezľového alebo malinového džemu. Katka je však aj človek, ktorý rád inovuje a tak občas chute trošku vylepší.

Katkin brat potvrdil, že čo hovorí sestra je naozaj pravda. Dodal však, že varí dobre a rada a aj to, že mamine recepty zachováva celá rodina. „Výborne podľa nich navarí aj moja manželka, skúšajú aj deti,“ skonštatoval s úsmevom. Sestrinu knižku pokrstili vlašskými orieškami.

Všetko zmizlo už pred sviatkami

Pri uvádzaní knižky do života si Katka zaspomínala aj na vianočné pečenie z detstva. „Mamička vypekala už dva týždne pred sviatkami. Dobroty ukladala do škatuliek v komore. Ako deti sme na ne tajne chodili. Neraz sme sa v tme zrazili s bratom. Prosila som ho tiež často, aby mi ukázal, kde je ten koláčik, čo maškrtí. Väčšinou ukázal na inú škatuľku, aby si pre seba ušetril viac,“ usmieva sa Katka pri spomínaní.

SkryťVypnúť reklamu

Dodáva, že pravidlom bolo každý rok, že niektoré škatuľky v komore boli tesne pred Vianocami prázdne a muselo sa dopekať. „Mamička však nikdy nevyšetrovala, kto to bol. Bez komentára, s úsmevom a láskou sa znovu púšťala do pečenia. A napiekla aj viac a to najlepšie z najlepšieho. Boli predsa Vianoce,“ zaspomínala si na krste aj v knižke na maminu kuchyňu Katka.

Slovenské špeciality chutili aj za morom

Katka žila dlhšie v USA a prezradila tiež, že aj tu si ľudí získavala svojimi maškrtami. Najviac im chutili práve slovenské jedlá. „Napríklad slovenské buchty či jablkové posúšiky sa tešili veľkej obľube. Ale aj mnohé iné jedlá,“ hovorí Katka.

Vo svojej knižke myslí pri názvoch domácich receptov ako skutočný svetobežník, a tak sa objavujú aj názvy ako sladké ravioli alebo slovenské perky s makom a orechmi. Takže pomenovanie pre Slovákov aj internacionálne pomenovanie, určené cudzincom.

SkryťVypnúť reklamu

Opäť charitatívny podtón

Katka je predsedníčkou občianskeho združenia Zrniečka pre sny, ktoré prednedávnom fungovalo pod názvom Za krajšiu Považskú Bystricu.

„Robíme aj veľa charitatívnych akcií, a tak sa nám zdal tento názov priliehavejší pre združenie. Zmenili sme ho preto," vysvetľuje Katarína, ktorá je predsedníčkou združenia.

Pred Vianocami napríklad dostávajú vďaka Zrniečkam pre sny deti zo sociálne slabších rodín darčeky či príspevok na jedlo. Podobnú akciu zameranú na potravinový balíček robí aj pred Veľkou nocou. „Chceme, aby naše akcie ovplyvnili pozitívnym smerom život detí a mládeže,“ hovorí Katarína. Združenie organizuje aj športové podujatia a iné veci zamerané práve na mladých ľudí. Knižku vydala Katarína tiež s cieľom podpory charitatívnych aktivít.

kapustova_polievka.jpg

Vianočná kapustnica

Katarína Beranová sa rozhodla dať aj našim čitateľom malý darček, jednak jedno vydanie jej knižky a aby neprišli skrátka viacerí, dala súhlas na zverejnenie jedného receptu. Získala si ním mnohých susedov, priateľov, keď žila v USA. Keď chodí na návštevy za more, musí ju variť znova a znova. U nej vyvoláva spomienky na mamičku a rodinné vianočné sviatky. Nazvala ju „super“ polievkou.

SUROVINY

liter domácej kyslej kapusty aj so šťavou

1,5 hrnčeka sušených dubákov

soľ, mleté čierne korenie

1 jemne posekaná cibuľa

2 strúčiky pretlačeného cesnaku

1 čajová lyžička sladkej papriky

2 bobkové listy

2 polievkové lyžice masla

1 čajová lyžička čerstvého kôpru (nasekať)

1 smotana 33-percentná

2 polievkové lyžice hladkej múky na zahustenie

2 zemiaky uvarené v šupke (nakrájať na plátky)

1 kyslá smotana a pažítka na zdobenie

POSTUP

Do hrnca na polievku dáme domácu kyslú kapustu, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, pridáme sušené dubáky (predtým ich stačí na zopár minút namáčať vo vlažnej vode), pridáme koreniny, bobkovy list, cibuľu, cesnak a varíme asi 30 až 40 minút na strednej teplote. Potom pridáme maslo, červenú papriku, posekaný čerstvý kôpor a ďalej povaríme asi desať minút. Medzitým si uvaríme zemiaky v šupke, ktoré ošúpeme, nakrájame na plátky a pridáme do polievky. V sklenenej miske rozmiešame smotanu s dvoma lyžicami hladkej múky do hladka a tesne pred koncom varenia vylejeme do polievky a necháme ju ešte povariť asi 5 minút. Nakoniec ochutnáme a podľa potreby dochutíme.

Podávame horúcu, dozdobíme čerstvým kôprom alebo pažítkou, lyžicou kyslej smotany. Chutí fantasticky čerstvá, ale aj na druhý deň, ak vám niečo vôbec zostane.

Autor: BERKO

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 799
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 660
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 441
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 726
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 647
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 299
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 556
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 519
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Kraslice so vzormi z Domaniže.

Učila ju majsterka z Domaniže.


Šofér jazdil pod vplyvom alkoholu.

Ďalšieho podguráženého vodiča chytili v Považskej Bystrici.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu