Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Zdobenie medovníkov mala ako rehabilitáciu

Stretávame ich za okienkami na staniciach, pri vypravovaní vlakov či ako sprievodcov počas cesty. Ich život je spojený s obrovskými železnými kolosmi, ktoré nás prepravujú po Slovensku i do sveta. V kontraste s tým, o chod čoho sa starajú, je, čo vyrábajú

Verona Štaffenová.Verona Štaffenová. (Zdroj: DP)

vo voľnom čase. Veď len porovnajte lokomotívu a krehké čipkované vajíčko alebo šúpolienku.

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Pred vianočnými sviatkami rozvoniavala v jeden deň považskobystrická stanica škoricou, vanilkou a medom. Príjemné arómy sa šírili z malej miestnosti vedľa hlavného vestibulu. Práve tu bola totiž pripravená vianočná výstava. Jej miesto nebolo samoúčelné. Veď všetky výrobky na nej vystavovali a ich výrobu aj predvádzali zamestnanci železníc.

Ani úraz ju neodradil

Verona Štaffenová vystavovala ozdoby zo šúpolia a vianočné medovníčky. Na výstavu pripravila svoje práce aj napriek tomu, že mala nedávno úraz a občas sa jej zranenie pri ich príprave nepríjemne pripomenulo. „Zlomená ruka ma ešte bolí, ale nedalo mi, aby som pred Vianocami neurobila medovníčky. Koniec koncov, je to taký príjemnejší spôsob rehabilitácie, nie?“ zažartovala pani Štaffenová. „Medovníčky som sa naučila robiť sama. Nie je to vianočná tradícia. Som však rada, že mám pokračovateľov. Robí ich dcérka, ktorá sa zdobením aj živí. Je na invalidnom dôchodku. Ale robia aj vnučky,“ prezradila.

Skryť Vypnúť reklamu

Kukuričné listy sú akési nanič

Na výstavke mala aj pekné betlehemy zo šúpolia. Chuť robiť je, pani však hovorí, že má v posledných rokoch problémy s materiálom. „Chodila som na listy z kukurice na Dolniaky. Zahumienky však miznú. Nemá kto robiť, mladí nemajú na to kedy a starí nevládzu. Takže len to, čo sa nám podarí získať na trhu. Buď kúpime kukuricu, ktorú si uvaríme a listy použijeme alebo poprosíme trhovníkov, ak majú nejaké listové zvyšky, či sa môžeme v koši pohrabať,“ hovorí Dodáva, že remeselníkom nehrá do kariet ani počasie. „Kukuričným šupám, ktoré potrebujem ako materiál, nepraje ani počasie. Je príliš veľa zrážok. Šúpolie potom zvlhne a zostane škaredé, začerneté. Nedá sa ani vysíriť ani vyprať. Je to nepoužiteľný odpad,“ posťažovala sa Verona Štaffenová.

Skryť Vypnúť reklamu

Prečo môžu byť trubičky sladšie?

Na stanici sa šírila aj krásna vôňa oblátok. Pripravovala ich Iveta Šibíková. „Robím ich už desať rokov. Nejde o rodinnú tradíciu. Jednoducho som si zaumienila, že si ich budeme doma piecť sami. Šíria sa krásne vône škorice, vanilky, medu z pečúceho sa cesta, ktoré znásobia peknú atmosféru prichádzajúcich sviatkov,“ prezradila pani Iveta. Pri pečení oblátok jej vždy pomáhali aj deti. Vyskúšala najprv viacero druhov cesta, ale po rokoch už našla ten správny recept, s ktorým sa jej pracuje najlepšie. Okrem sladkých oblátok pečie aj slané – napríklad kmínové alebo bryndzové. V ponuke mala aj výborné trubičky.

Vraj jednoduché, ale ...

Vianočné gule, svietniky a adventné vence mala pripravené Jozefína Tarabová. Krásne vyzerali vianočné gule opletané farebnými stužkami. Zdalo sa, že výroba musí byť dosť zložitá. „Nie, nie je to až také ťažké. Stužky si nastriháte na 5 až 6 centimetrov, ako potrebujete a postupne skladáte. Aha takto,“ ochotne ukazovala pani Jozefína.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď však prezradila, že výroba jednej takejto ozdoby trvá asi dve hodiny, pochopili sme, že až také jednoduché to zase nie je. S obdivom sme potom sledovali šikovné prsty Jožky Tarabovej. Na adventný venček pripravený touto technikou treba aj štyri hodiny. Pani Jozefína robí na stanici v Považskej Bystrici a hovorí, že aj napriek tomu, že pre zmennosť prevádzky, nie je jednoduché nájsť si čas, na jej záľubu jej predsa len akosi vždy zostane.

Meditácia pri vaječných škrupinkách a reakcie

Reinald Kuna prišiel na považskobystrickú stanicu až z Výčapov-Opatoviec. „Býval som dlho v Nitre, rodák som z Prešova, robím v Bratislave a bývam pri Šali. Teraz som tu v Považskej a zajtra budem zase inde.. Tak sa ja túlam,“ zažartoval pán Kuna. Jeho betlehemy vo vaječných škrupinách boli nádherné. Krehkú krásu, síce opletenú drôtom, sme sa báli aj chytiť do rúk. „Nemusíte sa báť, ale lepšie je to chytať za kov,“ poučil nás. Boli sme tiež zvedaví, ako sa statný chlap ako on dostal práve k takejto činnosti. „Je to relaxačno a meditačno-pracovná činnosť. Nevnímam čas, nemyslím na nič, keď ich robím. Vajíčko akoby s vami za ten čas potichu komunikovalo a vy ste nemuseli nič hovoriť. To je super ventil vzhľadom na moju prácu. Nekonečný pokoj,“ hovorí pán Kuna.

Drobné postavičky v betlehemoch boli rôzne, drevené aj zo šúpolia. „Tak tie zo šúpolia sú od kolegyne Ivetky Šibíkovej. My si takto železničiari vypomáhame, a to nielen v práci,“ podotkol pán Reinald. Svojej záľube sa venuje už desať rokov. Jeho výrobky poznajú po celom Slovensku. Do pozornosti jeho výrobky dávali kolegovia už dopredu. „No hneval by som sa, keby ma nepoznali. Ale nie preto, čo robím vo voľnom čase. To by ma nehnevalo. Len to, keby ma nepoznali po mene,“ zažartoval pán Kuna, ktorý robí ústredného dispečera. Malé vajíčka sa naučila opletať aj vnučka, takže remeslo bude mať hádam aj pokračovateľov.

„Majú tu krásne výrobky,“ povedala po návšteve výstavy mladá mamina Jolana Bošková. Vybrala si adventný venček. Jej synovi Adamovi sa zase zapáčila vianočná ozdôbka z cestovín. „Tie tety železničiarky mi dali aj zdobiť medovníky,“ pochválil sa Adam, ktorý to bude mať nacvičené už aj na domáce zdobenie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 434
  2. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 17 267
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 275
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 167
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 679
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 619
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 542
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 509
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 696
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 445
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

V nedeľu pribudlo cez 1300 nakazených, takmer 140 v Trenčianskom kraji

Na Slovensku pribudlo v nedeľu 1312 nakazených z 6175 testovaných. Potvrdili ďalšie úmrtia.

ilustračné foto

AKTUÁLNE: Mesto pomáha pripravovať celoplošné testovanie

Vojaci prišli obhliadnuť navrhované odberné miesta. Mesto ponúka všetku súčinnosť. Zamestnanci sa venujú pomoci vojakom.

GALÉRIA: Armáda prišla do mesta pripraviť testovanie

Dnes predpoludním sa na mestskom úrade v Považskej Bystrici stretli armáda s vedením mesta. Pripravujú celoplošné testovanie.

FOTO: Dobrovoľní hasiči od marca pomáhajú s dezinfekciou

Považská Bystrica a okolie má neoceniteľnú pomoc. Dobrovoľní hasiči dezinfikujú verejné priestranstvá, ale aj okolie nemocnice.

Hasiči dezinfikujú okolie nemocnice

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?