Zdobenie medovníkov mala ako rehabilitáciu

Stretávame ich za okienkami na staniciach, pri vypravovaní vlakov či ako sprievodcov počas cesty. Ich život je spojený s obrovskými železnými kolosmi, ktoré nás prepravujú po Slovensku i do sveta. V kontraste s tým, o chod čoho sa starajú, je, čo vyrábajú

Verona Štaffenová.Verona Štaffenová. (Zdroj: DP)

vo voľnom čase. Veď len porovnajte lokomotívu a krehké čipkované vajíčko alebo šúpolienku.

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Pred vianočnými sviatkami rozvoniavala v jeden deň považskobystrická stanica škoricou, vanilkou a medom. Príjemné arómy sa šírili z malej miestnosti vedľa hlavného vestibulu. Práve tu bola totiž pripravená vianočná výstava. Jej miesto nebolo samoúčelné. Veď všetky výrobky na nej vystavovali a ich výrobu aj predvádzali zamestnanci železníc.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ani úraz ju neodradil

Verona Štaffenová vystavovala ozdoby zo šúpolia a vianočné medovníčky. Na výstavu pripravila svoje práce aj napriek tomu, že mala nedávno úraz a občas sa jej zranenie pri ich príprave nepríjemne pripomenulo. „Zlomená ruka ma ešte bolí, ale nedalo mi, aby som pred Vianocami neurobila medovníčky. Koniec koncov, je to taký príjemnejší spôsob rehabilitácie, nie?“ zažartovala pani Štaffenová. „Medovníčky som sa naučila robiť sama. Nie je to vianočná tradícia. Som však rada, že mám pokračovateľov. Robí ich dcérka, ktorá sa zdobením aj živí. Je na invalidnom dôchodku. Ale robia aj vnučky,“ prezradila.

SkryťVypnúť reklamu

Kukuričné listy sú akési nanič

Na výstavke mala aj pekné betlehemy zo šúpolia. Chuť robiť je, pani však hovorí, že má v posledných rokoch problémy s materiálom. „Chodila som na listy z kukurice na Dolniaky. Zahumienky však miznú. Nemá kto robiť, mladí nemajú na to kedy a starí nevládzu. Takže len to, čo sa nám podarí získať na trhu. Buď kúpime kukuricu, ktorú si uvaríme a listy použijeme alebo poprosíme trhovníkov, ak majú nejaké listové zvyšky, či sa môžeme v koši pohrabať,“ hovorí Dodáva, že remeselníkom nehrá do kariet ani počasie. „Kukuričným šupám, ktoré potrebujem ako materiál, nepraje ani počasie. Je príliš veľa zrážok. Šúpolie potom zvlhne a zostane škaredé, začerneté. Nedá sa ani vysíriť ani vyprať. Je to nepoužiteľný odpad,“ posťažovala sa Verona Štaffenová.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo môžu byť trubičky sladšie?

Na stanici sa šírila aj krásna vôňa oblátok. Pripravovala ich Iveta Šibíková. „Robím ich už desať rokov. Nejde o rodinnú tradíciu. Jednoducho som si zaumienila, že si ich budeme doma piecť sami. Šíria sa krásne vône škorice, vanilky, medu z pečúceho sa cesta, ktoré znásobia peknú atmosféru prichádzajúcich sviatkov,“ prezradila pani Iveta. Pri pečení oblátok jej vždy pomáhali aj deti. Vyskúšala najprv viacero druhov cesta, ale po rokoch už našla ten správny recept, s ktorým sa jej pracuje najlepšie. Okrem sladkých oblátok pečie aj slané – napríklad kmínové alebo bryndzové. V ponuke mala aj výborné trubičky.

Vraj jednoduché, ale ...

Vianočné gule, svietniky a adventné vence mala pripravené Jozefína Tarabová. Krásne vyzerali vianočné gule opletané farebnými stužkami. Zdalo sa, že výroba musí byť dosť zložitá. „Nie, nie je to až také ťažké. Stužky si nastriháte na 5 až 6 centimetrov, ako potrebujete a postupne skladáte. Aha takto,“ ochotne ukazovala pani Jozefína.

SkryťVypnúť reklamu

Keď však prezradila, že výroba jednej takejto ozdoby trvá asi dve hodiny, pochopili sme, že až také jednoduché to zase nie je. S obdivom sme potom sledovali šikovné prsty Jožky Tarabovej. Na adventný venček pripravený touto technikou treba aj štyri hodiny. Pani Jozefína robí na stanici v Považskej Bystrici a hovorí, že aj napriek tomu, že pre zmennosť prevádzky, nie je jednoduché nájsť si čas, na jej záľubu jej predsa len akosi vždy zostane.

Meditácia pri vaječných škrupinkách a reakcie

Reinald Kuna prišiel na považskobystrickú stanicu až z Výčapov-Opatoviec. „Býval som dlho v Nitre, rodák som z Prešova, robím v Bratislave a bývam pri Šali. Teraz som tu v Považskej a zajtra budem zase inde.. Tak sa ja túlam,“ zažartoval pán Kuna. Jeho betlehemy vo vaječných škrupinách boli nádherné. Krehkú krásu, síce opletenú drôtom, sme sa báli aj chytiť do rúk. „Nemusíte sa báť, ale lepšie je to chytať za kov,“ poučil nás. Boli sme tiež zvedaví, ako sa statný chlap ako on dostal práve k takejto činnosti. „Je to relaxačno a meditačno-pracovná činnosť. Nevnímam čas, nemyslím na nič, keď ich robím. Vajíčko akoby s vami za ten čas potichu komunikovalo a vy ste nemuseli nič hovoriť. To je super ventil vzhľadom na moju prácu. Nekonečný pokoj,“ hovorí pán Kuna.

Drobné postavičky v betlehemoch boli rôzne, drevené aj zo šúpolia. „Tak tie zo šúpolia sú od kolegyne Ivetky Šibíkovej. My si takto železničiari vypomáhame, a to nielen v práci,“ podotkol pán Reinald. Svojej záľube sa venuje už desať rokov. Jeho výrobky poznajú po celom Slovensku. Do pozornosti jeho výrobky dávali kolegovia už dopredu. „No hneval by som sa, keby ma nepoznali. Ale nie preto, čo robím vo voľnom čase. To by ma nehnevalo. Len to, keby ma nepoznali po mene,“ zažartoval pán Kuna, ktorý robí ústredného dispečera. Malé vajíčka sa naučila opletať aj vnučka, takže remeslo bude mať hádam aj pokračovateľov.

„Majú tu krásne výrobky,“ povedala po návšteve výstavy mladá mamina Jolana Bošková. Vybrala si adventný venček. Jej synovi Adamovi sa zase zapáčila vianočná ozdôbka z cestovín. „Tie tety železničiarky mi dali aj zdobiť medovníky,“ pochválil sa Adam, ktorý to bude mať nacvičené už aj na domáce zdobenie.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 701
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 627
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 415
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 933
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 635
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 276
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 528
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Kraslice so vzormi z Domaniže.

Učila ju majsterka z Domaniže.


Šofér jazdil pod vplyvom alkoholu.

Ďalšieho podguráženého vodiča chytili v Považskej Bystrici.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu