Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Cecilky napiekli tisíce vianočných oblátok

Na ilavskom vianočnom trhu sa nedalo nezastaviť pri stánku, z ktorého sa šírila vôňa vianočných oblátok. Ochutnávka čerstvých, ešte teplých oblátok Ceciliek z Pruského bola potešením chuťových buniek nejedného labužníka.

Upiecť chrumkavú dobrotu prišli aj do Ilavy. Na fotke Emília Pagáčová (vľavo) a Marta Chupačová (vpravo).(Zdroj: (AUTOR))

ILAVA. Výborné oblátky nepiekli členky Klubu dôchodcov z Pruského len v piatok na trhu. Tradíciou sa stalo, že každoročne ich napečú tisícky aj pre okolité obce. Tento rok pečú pre deväť filiálok.

Do každej filiálky

Farnosť Pruské má deväť filiálok. Do každej rodiny v každej filiálke putuje každoročne balík domácich vianočných oblátok. Zásluhu na tom má kolektív dôchodkýň z Pruského, ktorý si vyslúžil pomenovanie Cecilky. Túto chrumkavú dobrotu piekli aj na vianočnom trhu v Ilave Emília Machalová, Marta Chupačová a Emília Pagáčová. Hovoria, že s nápadom prišiel pred šiestimi rokmi pán farár Kňaze. O tejto aktivite nám prezradila viac práve pani Machalová. „Tento rok napečieme okolo 40-tisíc oblátok. Pracujeme už druhý týždeň. Väčšiu časť už máme upečenú, zostáva nám ešte Pruské, kde treba tak sedemsto balíkov,“ prezradila pani Machalová pred týždňom s tým, že v jednom balíčku je desať kusov. „Piecť budeme najmenej ešte týždeň, ak nie aj dva,“ dodala. Na vianočnom stole sa tak ich oblátky objavia nielen v Pruskom, ale aj v Krivokláte, Bohuniciach, Savčinej, Podvaží, Dulove, Horovciach, Mikušovciach či Tuchyni.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tisíce oblátok

Napiecť tisíce oblátok nie je jednoduché, preto využívajú každý deň a takmer každú hodinu. „Robíme to na fare v pastoračnom centre. Prvá skupina pečie od rána od ôsmej, pol deviatej do jednej až pol druhej poobede. Druhá skupina príde o štvrtej a pečú až do večera,“ dodáva. Na pečení vianočných oblátok sa podieľa asi osem žien nielen z Pruského. Pomáhajú aj ženy z Dulova, Horoviec, Mikušoviec či Tuchyne. Cesto pripravujú kuchárky z Bolešova. „Dávajú tam domáce mlieko, vodu, vajíčka, cukor, škoricu a vanilku,“ prezradila Machalová. Ich oblátky sú naozaj výborné. „Najlepšie sú takéto čerstvé,“ hovorili.

Upečením vianočných sladkých oblátok sa práca Ceciliek nekončí. „Budeme piecť aj slané oblátky na farský ples,“ hovoria. My sme si istí, že budú rovnako výborné ako tieto sladučké, chrumkavé, na ktorých sme si pochutnali aj my.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  10. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 474
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 907
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 420
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 229
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 545
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 564
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 881
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 457

Hlavné správy z MY Považská

Termín útlmu ťažby uhlia na hornej Nitre by mohol byť známy o niekoľko mesiacov

Akčný plán transformácie hornej Nitry môže mať vláda na stole už na jar 2019.

Neporaziteľnosť Kameničian skončila. Kto sa o to postaral?

Prehľad výsledkov oblastných futbalových líg.

Handlovčan sa priznal k zneužívaniu

Činu sa muž dopustil začiatkom roka v handlovskom zariadení, kde pracoval ako vychovávateľ. Na súde sa k nemu priznal a vypočul si rozsudok.

Veteráni dostali ocenenie za obetavosť a odvahu

Za obetavosť a odvahu bojovníkov proti komunizmu ocenili v Trenčíne 21 veteránov.

Do kuchýň vstúpia lokálni dodávatelia

Stravovanie v župných organizáciách čaká zmena. Do kuchýň vstúpia lokálni dodávatelia potravín, prvoradým kritériom bude kvalita, nie cena.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 12:30

Cesta je už prejazdná, motocyklista zomrel na mieste nehody

Polícia hľadá svedkov nehody. Cestu sprejazdnili ešte dopoludnia.

V Žiline rastie dom bez povolenia. Má ich byť ešte viac

Investor chce stavbu dodatočne zlegalizovať.

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

Vybrali SME

Už ste čítali?