PAPRADNO. Na zvyky predkov nezabúdajú ani na farme v Papradne, kde túto tradíciu dodržiavajú dlhé roky. Mikulášska zabíjačka padla tento rok presne na sobotu šiesteho decembra.
Zakúriť v kotli a vykonať potrebné procedúry pred prípravou museli v Kolibe už zavčasu ráno. Hlavný mäsiar Vlado sa musel poriadne obracať, aby sa zahrial. Rovnako na tom boli i jeho pomocníci, ktorí sa viackrát potužili horúcim čajom so „zápražkou“. Varila sa kapustnica, pripravovali jaternice, tlačenka, domáce klobásy, lebo tieto dobroty idú v Kolibe ľuďom vraj najviac na chuť.
Brucho treba premastiť
Mäsiarovi i pomocníkom išla robota od ruky, a tak už zanedlho nebolo na čo pozerať. Výsledkom boli zabíjačkové taniere, ktoré ochutnali návštevníci v teplučkej Kolibe.
Raz do roka takéto hody nezaškodia, potvrdil pán Štefan, ktorý na zabíjačkových hodoch oslávil svoje pätdesiate druhé narodeniny. „Už roky sa tu v tento čas schádzame celá rodina a o pohostenie máme postarané. Zabavíme sa, zaspievame. Ój, taká zabíjačka bez starostí je vám veru dobrá vec,“ dodal s úsmevom.
Rovnaký názor zastávali i ostatní hostia, ktorí boli naozaj pri chuti. „Nezaškodí občas premastiť bruchá,“ tvrdili svorne.
Nie každý však holduje zabíjačke. Bratia Ondrej a Michal neprišli špecialitám z prasiatka doposiaľ na chuť. „Sme viac na stredomorskú kuchyňu. Najradšej máme zeleninové jedlá alebo kuracie mäso. Niekoľkokrát sa nás rodičia pokúšali zlomiť, ale to, čo chutí im nemusí chutiť aj nám,“ zhodli sa navzájom.
Prišiel čert i Mikuláš
Mikulášska zabíjačka bez deda Mikuláša a čerta by sa nerátala. Do Koliby prišli i v nedeľu. Mikuláš deti obdaroval a čertisko vystrašil nielen malých ale i dospelých. Tí poslušnejší od strachu ani nedýchali, tí väčší vymyselníci však poťahovali čertisko za chvost, čo sa im nie vždy vyplatilo.
Majiteľka Koliby Papradno Hanka Beníková nevedela, kde jej hlava stojí. „S akciou, až na chýbajúci sneh, som veľmi spokojná. Ľudia odchádzali domov dobre naladení a o to predsa išlo,“ skonštatovala.