Stolček bol ozaj čarovný, vystrašil ho na smrť

Adventné obdobie až po Štedrý deň malo v sebe aj dávku tajomnosti. Prinášali ju zvyky, ktoré sa viazali k jednotlivým dňom. Neboli to len tie, ktoré patrili k predvianočnému obdobiu. V niektorých regiónoch mali aj svoje vlastné. V Podmaníne zhotovovali ča

O zvykoch rozprávali členovia folklórnej skupiny Manínec.O zvykoch rozprávali členovia folklórnej skupiny Manínec. (Zdroj: VŽ)

rovný stolček.

Život našich predkov bol ťažký, ale mal aj svoje vlastné čaro. Prejavovalo sa najmä v období pred vianočnými sviatkami. O tom, ako ho prežívali obyvatelia Podmanína, dnes miestnej časti Považskej Bystrice, si zaspomínali členovia folklórnej skupiny Manínec.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prezradil to sen

Prvý zvyk sa spájal s menom Ondrej. „Na Ondreja dievčatá triasli ploty a pri tom hovorili: Plote, plote, trasem ca, svaty Ondrej, posím ca, dajže mi ty tejto noci znaci, s kym ja bujem pred oltarom stáci,“ pripomenula starú riekanku Božena Gardianová. Prezradila, že aj ona v mladosti veru plotom triasla. Potom si odštipli z plota kôrku, doma ju dali pod vankúš a čakali, o akom mládencovi sa im bude snívať. „Keď sa nám vysníval taký, čo sa nám páčil, ráno sme vstali veselé. Ale keď sa nám vysníval taký, čo sa nám nepáčil, boli sme smutné. Ale nie dlho. Povedali sme si, že na rok bude zas Ondreja, zas budeme ploty triasť,“ zasmiala sa.

SkryťVypnúť reklamu

Lucia ochraňovala

S menom Lucie sa spájal ďalší zvyk. Zahalená v bielej plachte vymetala v chalupách s krídlom z husi všetky kúty, čím vraj ľudí ochraňovala pred bosorkami. A dievčence, aby neboli zahanbené, pred jej návštevou vždy všetko radšej poupratovali. „Keď Lucia odišla, natrhli sme si trinásť lístkov z papiera a na každý napísali meno chlapca, ktorý sa nám páčil. Potom sme ich poskladali do hrnčeka a každý večer jeden spálili. Na Štedrý večer už zostal iba jeden. Ej, veru som sa nemohla dočkať, kedy dovečeriame, aby som sa pozrela, kto mi vyšiel. Neraz to bol taký, ktorý sa mi nepáčil. Až na posledné Vianoce prišiel ozaj ten pravý, s ktorým som išla pred oltár,“ s úsmevom sa priznala Ľudmila Brigantová.

Išlo do tuhého

Nie všetky zvyky boli úsmevné. Niektoré veru aj strašidelné. Pani Brigantová si spomenula aj na jeden, o ktorom sa dozvedela od mamy. „Na Luciu sa robili aj stolčeky. Každý deň sa na ňom muselo niečo urobiť tak, aby bol hotový na Štedrý deň. Kto si ho zhotovil, mohol si ho zobrať do kostola na polnočnú, a keď si naň sadol, videl bosorky. Nie každý mal na to odvahu. Moja mama mi rozprávala, že jeden Podmanínec to aj vyskúšal a vraj uvidel bosorky. Mal čo robiť, aby im ušiel, pretože išli za ním. Našťastie, nešiel domov sám, radšej počkal na ostatných ľudí, čo boli v kostole. Odvtedy to už nikto neskúšal, ani nikto stolčeky nerobil.“

SkryťVypnúť reklamu

Na roráty s lampášom

K adventu sa viažu aj roráty. Znamenali tmu pred narodením Krista, ktoré priniesli pre kresťanstvo svetlo. Omše bývali zavčas rána. „Do kostola sa chodievalo ešte za tmy. Vtedy neexistovalo pouličné osvetlenie, preto, aby sme videli na cestu, chodili sme s lampášikmi. Svetielko symbolizovalo aj svetlo, ktoré prinesie narodenie Ježiša,“ vrátila sa do minulosti Eva Budayová.

podmanin_zvyky2.jpg

Lampášik. Svietili si ním, keď išli na roráty.

A prišiel Štedrý deň

Gazdiné sa už od rána zvŕtali okolo sporáka a chalupy. Varili, upratovali, šikovnejšie stihli aj chalúpku vybieliť. Gazdovia sa zasa starali o dobytok a humno. Všetko muselo byť hotové skôr, ako si rodina sadla k štedrovečernému stolu. Na ňom nesmel chýbať krížik a sviečky, vrecúška s cibuľou, cesnakom a pšenicou, bylinkový čaj, svätená voda, ovocie, med a peniaze. Každá vec symbolizovala niečo, čo rodina potrebovala počas celého roka – úrodu, zdravie,... Pod stolom, ktorý sa zväzoval reťazou, aby rodina držala pohromade, bola slama, seno, dzbenku na mútenie, aby bolo mlieka. Nechýbala ani sekera, ktorá mala odháňať zlo.

SkryťVypnúť reklamu

„Na stole bolo o jeden tanier viac ako bolo členov rodiny. Vždy sa chystal pre pocestného, ktorý by náhodou zaklopal na dvere,“ vysvetlila Helena Kostelanská.

podmanin_zvyky3.jpg

Štedrovečerný stôl. Nechýbali na ňom ani symboly, ktoré pomáhali zabezpečiť rodine dostatok jedla počas celého roka.

Pri večeri prvé sústo z každého jedla išlo do misky pre malého Ježiška. V nej zostalo až do Štefana, kedy ho dali dobytku. Tradičnými jedlami v Podmaníne bola krupica, kapustnica, pupáky a posúšiky. „Všetko nám veľmi chutilo, pretože počas celého dňa sme dodržiavali pôst, nič sme nejedli. No a po polnoci sme si mohli pochutnať už na rezňoch so šalátom,“ pokračuje pani Kostelanská. Spomenula aj podplamušky, ktoré sa piekli z chlebového cesta. Tie gazdovia vždy na Štedrý večer dávali dobytku.

Vinšovať chodili len muži

Poriadok po štedrej večeri sa robil až zavčas rána na Štefana, kým prišli prví vinšovníci. „Na Štefana po polnoci gazda zapriahol kone, aby sa prevetrali, a vybral sa na brodky. Išiel sám, ženy zostávali doma, pretože podľa povery, keby prišli s ním, doniesli by vraj nešťastie,“ hovorí Pavol Adamčík. Pri vinšovaní fungoval aj akýsi výmenný systém. Vinšovník dostal do vrecúška koláče, ktoré nechal v ďalšej chalupe, kde dostal iné vrecúško.

Eva Budayová si tiež zaspomínala na svoju mladosť, ktorú prežila v Považskej Teplej. „U nás chodili na Štefana mládenci s harmonikou a vedrom, v ktorom v čistej vode plávala rybička a každá dievka sa v nej musela umyť. Keď tak urobila, vždy sa prebrala, bez ohľadu na to, či spala len chvíľu alebo dlhšie. Taká bola voda studená.“

Zvykov bolo oveľa viac, a niektoré podľa členiek Manínca sa aj splnili. „Pred štedrou večerou, keď dievky pozametali chalupu, smeti vyniesli na dvor a postavili sa na ne. Potom čakali, z ktorého kúta zašteká pes. Z tej strany prišiel ženích. Mne sa to veru splnilo a vyšlo mi to aj na lístkoch,“ priznala sa Božena Gardianová.

Ľudmila Brigantová dodala, že ona má tiež podobnú skúsenosť. Aj ona sa na Štedrý deň dozvedela, z ktorej strany príde jej ženích. A aj prišiel.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  2. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  3. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  4. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  2. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  3. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  4. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  5. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  6. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  7. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  8. Pulzari ukazuje, prečo algoritmy milujú dobrú kreatívu
  1. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí? 4 626
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 626
  3. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 3 464
  4. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 2 901
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 165
  6. Bez nich by elektrina netiekla. 1 725
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 702
  8. Keď sa z brigády stane kariéra 1 438
  1. Človek v ohrození: Libanon: každodennosť v krajine polykrízy
  2. Jozef Varga: Protestami máme šancu oslabiť FicoSMER natoľko...
  3. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám
  4. Adam Austera: Ako môže bežný investor profitovať z miliardových výnosov Ligy majstrov?
  5. Peter Vernarec: Kedy má zamestnanec nárok na odstupné a odchodné?
  6. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
  7. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať!
  8. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: pamätník železničnej dopravy v Trnave
  1. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 786
  2. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 13 995
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 581
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 12 012
  5. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 10 977
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 961
  7. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 9 612
  8. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 244
  1. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
  2. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  3. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  4. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  5. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  6. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  7. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
  8. Radko Mačuha: Už aj Verejné záchody chráni Ústava Slovenskej Republiky.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Čaká na vás lahodný tekvicový krém s karamelizovanými semiačkami.

Vysoký štandard, ktorý poznáte z dobrých reštaurácií, je bežný aj v reštauračných vozňoch Železničnej spoločnosti Slovensko.


Opäť sa vydávame na potulky krajinou, kde každá zastávka ponúka nový zážitok a nezabudnuteľné spomienky.


Na špičkový európsky futbal vycestuje mužstvo zo žilinského regiónu.


(RED)
Medveď hnedý. Ilustračné foto.

Na miesto bol povolaný zásahový tím.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu