Receptár spod Vršatca je na svete. O túto zbierku najlepších a najtradičnejších receptov je obrovský záujem. Plánujú dotlač.
ILAVA. Receptár pripravovala miestna akčná skupina Vršatec dlhšie. Viac než rok zhromažďovali recepty starých materí a tradičné domáce jedlá. Do publikácie sa dostali tie najlepšie.
Nerobili tajnosti
Na príprave receptáru sa podieľali predovšetkým samotní občania. Mnohí nerobili tajnosti a prispeli svojim obľúbeným receptom. MAS Vršatec, ktorá prišla s nápadom už dávno, to veľmi tešilo. „MAS-ka je o komunite ľudí a je úžasné, ak sa títo vedia spojiť a spoločne vytvoriť takéto pekné dielo,“ povedala manažérka Petra Šupáková.
Do zbierky receptov mohol prispieť každý kuchár a kuchárka nielen z územia MAS. Jedinou podmienkou bolo, aby bol recept tradičný a pre nás typický. „Najskôr sme zbierali len koláče, ale potom sme sa rozhodli rozšíriť oblasť zberu a zbierali sme všetko od polievok, cez domáci kečup, hlavné jedlá až po sladké,“ povedala. V receptári sa však objavili aj ďalšie dobré recepty na slané a sladké pečivo, predjedlá, polievky, džemy či sirupy.
Udržanie tradícií
Cieľom vydania tejto publikácie je najmä udržanie tradícií v regióne. „Receptár sa tlačil v počte kusov tisíc tristo. Záujem oň je enormný,“ tvrdí Šupáková s tým, že plánujú dotlač.
Prvýkrát ho rozdávali minulý týždeň. „Dodávame ho na príslušné obecné úrady na meno, ale tiež v obmedzenom počte. Nedistribuujeme ho ako naše ostatné propagačné materiály. Samozrejme, zverejníme ho aj online na stránke www.masvrstaec.sk, kde