Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Zohnať mäsiara na zabíjačku je už dnes umenie

V Dohňanoch zorganizovali po prvýkrát zabíjačku. Organizátori hovoria, že dnes je už problém zohnať mäsiara.

Ján Hromadík sa stal mäsiarom aj preto, že ako dieťa pochodil mnoho zabíjačiek.Ján Hromadík sa stal mäsiarom aj preto, že ako dieťa pochodil mnoho zabíjačiek. (Zdroj: DP)

V Dohňanoch zorganizovali po prvýkrát zabíjačku. Organizátori hovoria, že dnes je už problém zohnať mäsiara.

DOHŇANY. V Dohňanoch nič podobné zatiaľ počas fašiangového obdobia nerobili. Pokúšajú sa preto o novú tradíciu. Pozháňať však dnes majstra, ktorý prasiatko zabije a pripraví pre ľudí chutné špeciality, je problém. O zábavu sa starali ľudová hudba Dohňanka a folklórna skupina Konopa. Práva oni prišli aj s iniciatívou organizovať niečo podobné.

Nápad s organizovaním

„Všetko sa točilo okolo cyklistov a aj my sme chceli niečo začať,“ povedal jeden z organizátorov Ľuboš Baška. „Skúšame to aj s kolegom, je to prvý ročník. Uvidíme, či sa to uchytí a aká bude reakcia ľudí. Po susedných dedinách je to rozšírené a dúfame, že sa to uchytí aj u nás,“ dodal Miroslav Vrábel s tým, že skúšobný ročník prebehol v živej atmosfére.

Skryť Vypnúť reklamu

Ľudia si mohli kúpiť rôzne výrobky, zaspievať si, zatancovať. O zábavu sa starala ľudová hudba Dohňanka a folklórna skupina Konopa.

Majstrov mäsiarov je málo

Zabíjačku pripravovali dopredu. „Šunka sa robila v predstihu, teraz je v udiarni. Ostatné mäsové špeciality robíme teraz,“ prezradil Baška. Domáca šunka bola mimochodom vynikajúca. Pomáhali pripravovať aj maminy, tie sa zamerali na prípravu sladkých jedál, chlebíkov a jednohubiek.

Na zabíjačkové špeciality však musí byť podľa Ľuboša Bašku odborník. „Nie je však ľahké pozháňať nejakého. Aj ja som mal doma zabíjačku minulý týždeň a mal som problém,“ hovorí Baška. Aj na dohniansku zabíjačku prišiel mäsiar z Púchova. „Tu, v Dohňanoch, mäsiar ani nie je. Ale ani ľudia nechovajú dnes ako kedysi,“ dodáva ešte Baška.

Skryť Vypnúť reklamu

Rád robí všetky „mňamky“

O spracovanie prasiatok v Dohňanoch sa nakoniec staral mäsiar Ján Hromadík. „Mali sme dve polovice, ktoré doviezli z Púchova. Robíme jaternice, podbradok, pečienku, kapustnicu a oškvarky,“ prezradil mäsiar. Na to, či má na jaternice nejaký špeciálny recept odpovedal, že ako ho naučili, tak robí.

Dodal ešte, že je vyučený mäsiar a chodí aj na domáce zabíjačky. „Mám stálych zákazníkov, ku ktorým chodím,“ povedal s tým, že je ich dosť, a keby pribral ďalších, časovo by to už možno nezvládol. Priznal, že majstrov jeho remesla je dnes už poskromne. „Málokto sa dnes učí tomuto remeslu, začína upadať do zabudnutia.“

Otec Jána Hormadíka bol elektrikár, takže sa nepotatil. Za mäsiara však išiel brat a on bol pre mladšieho vzorom. „Chodil som aj ako decko na zabíjačky a zabíjalo sa aj u nás doma. Tam ma to začalo baviť. Rád robím na zabíjačke všetko a z každého si aj dám. Potom aj takto vyzerám,“ zažartoval pán Hromadík, ktorý prišiel na zabíjačku do Dohnian z Púchova, ale pochádza z Papradna.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 455
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 329
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 184
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 632
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 449
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 348
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 284
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 150
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 629
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 795
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

ilustračná foto

Napriek letnému mesiacu hlásia meteorológovia výstrahu pred prízemným mrazom aj v Trenčianskom kraji.


12 h
ilustračná foto

Obvineniu z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky bude čeliť 33-ročná vodička, ktorú dubnickí policajti prichytili opitú za volantom. Žena pri opakovanej dychovej skúške nafúkala 3,23 promile.


SITA 12 h
ilustračná foto

Víkendové miestne referendum v obci Lúky (okres Púchov) nebolo úspešné, keďže sa na ňom zúčastnilo len 12 percent z celkového počtu oprávnených voličov.


SITA 15 h
ilustračná foto

Rezervný fond mesta Považská Bystrica je po uzatvorení vlaňajšieho hospodárenia bohatší o 358 497 eur. Celkové výdavky za rok 2020 boli v záverečnom účte vyčíslené na 40 625 306 eur.


SITA 17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


12 h

Jozef Morgoš taký úspech nečakal.


20 h

Polícia považuje križovatku za neuralgický bod. Župan nepodpísal kolaudačné rozhodnutie.


18 h

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


13. jún

Už ste čítali?