Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Zelené lístky ukrývajú veľkú silu

Prvá rastlinka, ktorá sa objavuje hneď zjari, je nenápadná. Nevyniká pestrofarebným kvetom, ale ide o vzácny zdroj vitamínov po zime. Naši predkovia dokonca verili, že odpudzuje aj upírov.

Bylinkár zo Záriečia hovorí, že liečivka obľubuje vlhké a tienisté miesta. Dá sa však zameniť aj s jedovatými listami.Bylinkár zo Záriečia hovorí, že liečivka obľubuje vlhké a tienisté miesta. Dá sa však zameniť aj s jedovatými listami. (Zdroj: BERKO)

Prvá rastlinka, ktorá sa objavuje hneď zjari je nenápadná. Nevyniká pestrofarebným kvetom, ale ide o vzácny zdroj vitamínov po zime. Naši predkovia dokonca verili, že odpudzuje aj upírov.

ZÁRIEČIE. Pán Alman sa venuje zberu byliniek už takmer tridsať rokov. O medveďom cesnaku hovorí ako o poslovi jari a zdravia. Zahnať môže viacero zdravotných problémov. Konzumovať sa však musí čerstvý. Sušiť sa nedá, lebo látky a vitamíny v ňom obsiahnuté strácajú účinok.

cesnak2web.jpg

Kde rastie a ako ho konzumovať

Pán Alman hovorí, že medvedí cesnak začína rásť v marci, niekedy až v apríli, v závislosti od počasia. Tento rok bola dlho zima, takže sa oneskoril. „Zatiaľ je vyrastený len menší. Rastlinka je poslom jari. Má veľa vitamínov, hlavne C vitamínu, a množstvo účinných liečivých látok,“ vysvetľuje. Dodáva, že z cibuľky vyrastajú dva zelené kopijovité lístky. „Podobné listom cesnaku sú listy konvalinky a jesienky, pričom konvalinka je jedovatá. Dospelý človek si to len ťažko zamení, lebo listy cesnaku majú výraznú vôňu. Pomýliť sa môžu hlavne deti, ak by ho nazbierali tak, že ho nezavoňajú,“ hovorí zberateľ byliniek.

Skryť Vypnúť reklamu

Zelené lístky medvedieho cesnaku sú účinné v surovom stave. Zbierať ich musíme, pokiaľ ešte nezačína kvitnúť. „Účinky sa potom strácajú. Listy sa nesmú sušiť. Cesnak sa len jednoducho nadrobno nakrája na chlieb s maslom alebo paštétou. Okrem toho, že je zdravý, je aj výbornou pochúťkou,“ hovorí bylinkár.

Jeho názov a kráľ hôr

Kvitnúť začína koncom mája. „Na konci stonky má súkvetie v tvare guľôčky. Rastlinka obľubuje tienisté alebo polotienisté, vlhké miesta,“ dozvedáme sa viac o rastline.

Lístky sú dobré aj na prečistenie organizmu a odhlienenie, pre našich predkov to bol vzácny zdroj vitamínov. A prečo medvedí? „Pomenovanie medvedí je vraj odvodené od toho, že ho obľubujú aj medvede. Vyhľadávajú ho po zimnom spánku, aby si prečistili tráviacu sústavu a krv. Na niektorých miestach v našich lesoch sa ponúkajú rozsiahle zelené koberce. V máji obelejú,“ hovorí pán Alman.

Skryť Vypnúť reklamu

Predsa sa dá uchovať sila

Listy sa však predsa len dajú uchovať dlhšie, tak, aby nestratili silu. „Nakrájame ich na kúsky a rozmixujeme v mixéri. Potom zmes zmiešame s olivovým olejom a trochou soli. Pastu dáme do fľašiek a uskladníme v chladničke. Nesmieme sterilizovať. Tak pol roka nám čerstvý zdroj vitamínov vydrží,“ hovorí pán Alman.

Môžeme robiť aj tinktúru do pohára. „Listy nasekáme asi do trištvrte pohára na zaváranie a zalejeme 40- až 50-percentným alkoholom. Vodkou alebo aj kvalitnou domácou pálenkou. Potom necháme za oknom na slnečnej strane zakryté štrnásť dní. Pohár môžeme aj celkom zatvoriť. Obsah občas premiešame, aby sa rastlinky lepšie vylúhovali. Nakoniec tekutinu scedíme a listy dobre vyžmýkame,“ opisuje postup pán Alman. Užíva sa jedna lyžička tinktúry trikrát denne s troškou vody asi 30 minút po jedle. Je dobrý pri kôrnatení ciev, vysokom krvnom tlaku, nespavosti, 
skleróze, na pamäť, pri tlaku v hlave, závratoch, úzkostiach, hučaní v ušiach. Dobrá je aj na ekzémy, ale tu sa užíva 10 až 15 kvapiek trikrát denne pred jedlom. Pokrájané listy zvyknú ľudia zalievať aj vínom. Precedia ich, osladia medom alebo sirupom, a potom pijú po dúškoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Polievky, šalát 
i odpudzovač zlého

Niektorí ľudia robia z listov medvedieho cesnaku aj výbornú jarnú polievku. Pridávajú ich aj do šalátov, ktoré pripravujú z toho, čo príroda dá. Mieša sa s listami žihľavy, pažítkou, ale aj púpavovými listami. Cibuľky cesnaku sa zbierajú podľa bylinkára v auguste až septembri. Sú oveľa menšie ako kuchynský cesnak.

Cesnak používali v stredoveku aj proti upírom. Bylinkár nám preto zo žartu núkal malú kytičku listov ako ochranu, ak nám vraj niekto v našom okolí pije krv.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 055
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 839
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 362
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 666
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 846
  6. Po Slovensku na motorke 6 357
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 297
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 674
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 660
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 628
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


2 h
Ako si vybrať turistickú obuv? Poradí vám Lukáš Majerčák, expert z Intersportu.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


18. jún

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

V poradí ôsmou tohtoročnou obeťou dopravných nehôd na cestách Trenčianskeho kraja je 35-ročný motocyklista z okresu Prievidza, ktorý neprežil stredajšiu podvečernú zrážku s traktorom.


SITA 17. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


18. jún

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


22 h

Tragická dopravná nehoda sa stala dnes(18. jún) popoludní.


18 h

Spustili práce na tuneli Čebrať aj zo západnej strany od Hrboltovej. Zostáva vyraziť posledných približne 300 metrov. Termín dostavby úseku zostáva na rok 2023.


18. jún

Už ste čítali?