Streda, 5. august, 2020 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Pljeskavica dorazila k Bystričanom

Balkánska kuchyňa je o osobitosti a rozmanitosti. Presviedčajú sa o tom tisícky dovolenkárov, ktorí si sladké ničnerobenie spájajú s Jadranom.

Pljeskavica, Ćevapi (čevapčiči), či vojvodinská klobása sú gurmánske pauzy, ktoré ochutnáva s potešením každý, kto rád spoznáva miestnu kuchyňu. Dobrou správou je, že toto skvelé jedlo môžete ochutnať už aj v Považskej Bystrici. O gurmánsky zážitok sa postarali manželia Čániovci, ktorí kúsok Balkánu preniesli aj do nášho mesta.

„Srbská kuchyňa je úžasná,“ tvrdí Mária Čániová. „Keďže manžel pochádza z bývalej Juhoslávie, viem, o čom hovorím. S myšlienkou sme sa pohrávali už dávnejšie. Reálnejšiu podobu však dostala až v marci tohto roka, kedy sme otvorili stánok rýchleho občerstvenia v balkánskom štýle,“ informuje majiteľka.

Skryť Vypnúť reklamu

Na názov v cyrilike pozerali ľudia spočiatku s nedôverou. Podaktorí oprášili znalosti azbuky, iní sa priamo spýtali na podstatu. Ako však konštatuje Mária, „originalita je v tomto prípade namieste“.

Špeciálna receptúra

Ľudí miatol nielen názov, ale i ponuka jedál. Mnohí nevedeli, čo pljeskavica či ćevapi je. Názvy si spočiatku spájali s alkoholickými nápojmi. Pljeskavica pozostáva z bravčového a jahňacieho mäsa v kombinácii s čerstvou zeleninou, dressingom a pastou z grilovanej papriky (ajvarom). Vkladaná je do špeciálneho pečiva, zvaného somun.

Bohužiaľ, s originálnou verziou je to na Slovensku trošku problém. Aj pečivo v stánku Balkan sa tvarom, veľkosťou i pórovitosťou k nemu iba približuje. Jeho nedostupnosť súvisí s procesom tvorby kvásku, ktorého príprava je v našom podnebnom pásme komplikovaná. V čevapčiči je podiel jahňacinky ešte o niečo vyšší. Je to chrumkavejšia verzia lákavej pochúťky, ktorá je na Slovensku známejšia a teší sa veľkej obľube.

Skryť Vypnúť reklamu

Balkánska chuť –slovenský pôvod

Pri konzumácii mäsa čoraz viac ľudí kladie dôraz na pôvod a hygienickú nezávadnosť. Ako nás ubezpečila majiteľka prevádzky, špeciálnu receptúru na tvorbu zmesi zverili do rúk osvedčenému majiteľovi farmy z blízkeho okolia, čo mäsu dodáva punc stopercentnej slovenskej originality.

Zámerom majiteľov stánku rýchleho občerstvenia bolo ponúknuť niečo odlišné od bežnej ponuky. Vcelku netradičná verzia je grilovaný baklažán

a cuketa, čo však nie je jedinou odlišnosťou. Malý balkánsky kruh uzatvára výnimočná vojvodinská klobása, ktorá sa vyznačuje nízkym obsahom tuku a výraznou pikantnosťou. Jej konzumáciu si mnohí nevedia predstaviť bez chladeného čapovaného pivka v 12-stupňovej verzii alebo v podobe nealko radlera.

Skryť Vypnúť reklamu

Dezert nesmie chýbať

Balkánska atmosféra bez tradičných palaciniek by nebolo to pravé orechové. Pre tých, ktorí si letné zastavenie spájajú práve s týmto dezertom, sú pripravené na rôzne spôsoby, ktoré obľubujú rovnako dospelí ako i deti.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Hitom leta sú cyklopočítače Mio - pre zábavu i výkon!
  2. Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!
  3. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  4. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  5. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  6. Pochod smrti
  7. Ručné ovládanie auta – šanca pre vodičov s hendikepom
  8. A na týchto miestach ste už boli?
  9. Konečne nažive
  10. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  1. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 20 564
  2. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 18 451
  3. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 12 411
  4. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 382
  5. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 259
  6. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 138
  7. Gaderská dolina poteší celú rodinu 10 094
  8. Hľadáte bezstarostný relax? Dovolenkujte v hoteli pre dospelých 9 731
  9. Nové články môžete na SME.sk čítať prvú hodinu zadarmo 9 629
  10. Čas na zmenu banky je tu - za prenos účtu môžete získať 300 eur 8 205
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Len do vypredania zásob

Odomknite si obsah na našich weboch a MY vám dáme kávovar ako darček

Mimoriadna akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Planéte pomôžeme, len ak sa uskromníme

Manželia Vinczeovci separujú, kompostujú, zachytávajú dažďovú vodu.

Oprava vozoviek si vyžiada obmedzenie dopravy v našom regióne

Motoristi sa na čiastočné obmedzenia musia pripraviť od stredy 8. augusta do 31. augusta, a to na cestách tretej triedy.

Ilustračné foto.

Skládky zakladané v nivách sú rizikom

Najlepším riešením ako likvidovať odpad nie sú skládky, ale triedenie.

Ján Topercer.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Bystrici sa strieľalo, zomrel jeden človek

K streľbe na dve osoby prišli na Triede SNP blízko internátov.

Hľadajú Vargu a Lakatoša, utekajú pred políciou

Pátrajú po dvoch mužoch. Ak ste ich videli, kontaktujte políciu.

Vo Vrábľoch vznikne unikátna atrakcia, miesto prirovnávajú k Mykénam

V lokalite archeológovia odhalili viac ako stovku obydlí. Život predkov má priblížiť skanzen i múzeum.

Nezvestného mladíka našli mŕtveho

Po mladíkovi pátrali v teréne policajti, horskí záchranári aj dobrovoľníci.

Už ste čítali?