Piatok, 26. február, 2021 | Meniny má ViktorKrížovkyKrížovky

Pljeskavica dorazila k Bystričanom

Balkánska kuchyňa je o osobitosti a rozmanitosti. Presviedčajú sa o tom tisícky dovolenkárov, ktorí si sladké ničnerobenie spájajú s Jadranom.

Pljeskavica, Ćevapi (čevapčiči), či vojvodinská klobása sú gurmánske pauzy, ktoré ochutnáva s potešením každý, kto rád spoznáva miestnu kuchyňu. Dobrou správou je, že toto skvelé jedlo môžete ochutnať už aj v Považskej Bystrici. O gurmánsky zážitok sa postarali manželia Čániovci, ktorí kúsok Balkánu preniesli aj do nášho mesta.

„Srbská kuchyňa je úžasná,“ tvrdí Mária Čániová. „Keďže manžel pochádza z bývalej Juhoslávie, viem, o čom hovorím. S myšlienkou sme sa pohrávali už dávnejšie. Reálnejšiu podobu však dostala až v marci tohto roka, kedy sme otvorili stánok rýchleho občerstvenia v balkánskom štýle,“ informuje majiteľka.

Skryť Vypnúť reklamu

Na názov v cyrilike pozerali ľudia spočiatku s nedôverou. Podaktorí oprášili znalosti azbuky, iní sa priamo spýtali na podstatu. Ako však konštatuje Mária, „originalita je v tomto prípade namieste“.

Špeciálna receptúra

Ľudí miatol nielen názov, ale i ponuka jedál. Mnohí nevedeli, čo pljeskavica či ćevapi je. Názvy si spočiatku spájali s alkoholickými nápojmi. Pljeskavica pozostáva z bravčového a jahňacieho mäsa v kombinácii s čerstvou zeleninou, dressingom a pastou z grilovanej papriky (ajvarom). Vkladaná je do špeciálneho pečiva, zvaného somun.

Bohužiaľ, s originálnou verziou je to na Slovensku trošku problém. Aj pečivo v stánku Balkan sa tvarom, veľkosťou i pórovitosťou k nemu iba približuje. Jeho nedostupnosť súvisí s procesom tvorby kvásku, ktorého príprava je v našom podnebnom pásme komplikovaná. V čevapčiči je podiel jahňacinky ešte o niečo vyšší. Je to chrumkavejšia verzia lákavej pochúťky, ktorá je na Slovensku známejšia a teší sa veľkej obľube.

Skryť Vypnúť reklamu

Balkánska chuť –slovenský pôvod

Pri konzumácii mäsa čoraz viac ľudí kladie dôraz na pôvod a hygienickú nezávadnosť. Ako nás ubezpečila majiteľka prevádzky, špeciálnu receptúru na tvorbu zmesi zverili do rúk osvedčenému majiteľovi farmy z blízkeho okolia, čo mäsu dodáva punc stopercentnej slovenskej originality.

Zámerom majiteľov stánku rýchleho občerstvenia bolo ponúknuť niečo odlišné od bežnej ponuky. Vcelku netradičná verzia je grilovaný baklažán

a cuketa, čo však nie je jedinou odlišnosťou. Malý balkánsky kruh uzatvára výnimočná vojvodinská klobása, ktorá sa vyznačuje nízkym obsahom tuku a výraznou pikantnosťou. Jej konzumáciu si mnohí nevedia predstaviť bez chladeného čapovaného pivka v 12-stupňovej verzii alebo v podobe nealko radlera.

Skryť Vypnúť reklamu

Dezert nesmie chýbať

Balkánska atmosféra bez tradičných palaciniek by nebolo to pravé orechové. Pre tých, ktorí si letné zastavenie spájajú práve s týmto dezertom, sú pripravené na rôzne spôsoby, ktoré obľubujú rovnako dospelí ako i deti.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Si maturant? Vyber si kvalitu a príď študovať pod Zobor!
  2. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  3. Študuj ekonómiu na špičkovej škole a odštartuj svoju kariéru!
  4. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tradíciou!
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  6. Študuj perspektívne programy!
  7. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  9. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  10. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  1. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  3. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  4. Dáma s pávím pierkom
  5. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  9. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  10. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 14 569
  2. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 13 223
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 7 315
  4. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 7 284
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 7 060
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 875
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 369
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 968
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 4 980
  10. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti 4 046
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Až osem plavcov Považskobystrického plaveckého oddielu (PBPO) sa predstavilo v dňoch 16.-21.2.2021 na kontrolných pretekoch na 25 m bazéne v Šamorínskej bubline.

4m
Polícia kontrolovala aj posádky áut.

Dodržiavanie protipandemických opatrení a nariadení kontroluje na cestách a v okolí miest s veľkou koncentráciou ľudí na celom území Trenčianskeho samosprávneho kraja zvýšený počet policajtov.

5 h

Lekári v uplynulom týždni nahlásili 386 ľudí chorých na chrípku a chrípke podobným ochoreniam.

7 h
Primátor Dubnice nad Váhom Peter Wolf.

Dubnický primátor Peter Wolf zarába od začiatku roka 4 558 eur, čo je o 350 eur viac ako v minulom roku.

8 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hlavný ťah je neprejazdný v oboch smeroch.

3 h

Kolíziu mal kamión s osobným autom.

25. feb

Mierne poklesol počet hospitalizovaných v Rooseveltovej nemocnici.

25. feb

Mladíkov Opel Zafira nasnímala kamera na kruhovej križovatke pri Starej Bystrici.

12 h

Už ste čítali?