Pljeskavica, Ćevapi (čevapčiči), či vojvodinská klobása sú gurmánske pauzy, ktoré ochutnáva s potešením každý, kto rád spoznáva miestnu kuchyňu. Dobrou správou je, že toto skvelé jedlo môžete ochutnať už aj v Považskej Bystrici. O gurmánsky zážitok sa postarali manželia Čániovci, ktorí kúsok Balkánu preniesli aj do nášho mesta.
„Srbská kuchyňa je úžasná,“ tvrdí Mária Čániová. „Keďže manžel pochádza z bývalej Juhoslávie, viem, o čom hovorím. S myšlienkou sme sa pohrávali už dávnejšie. Reálnejšiu podobu však dostala až v marci tohto roka, kedy sme otvorili stánok rýchleho občerstvenia v balkánskom štýle,“ informuje majiteľka.
Na názov v cyrilike pozerali ľudia spočiatku s nedôverou. Podaktorí oprášili znalosti azbuky, iní sa priamo spýtali na podstatu. Ako však konštatuje Mária, „originalita je v tomto prípade namieste“.
Špeciálna receptúra
Ľudí miatol nielen názov, ale i ponuka jedál. Mnohí nevedeli, čo pljeskavica či ćevapi je. Názvy si spočiatku spájali s alkoholickými nápojmi. Pljeskavica pozostáva z bravčového a jahňacieho mäsa v kombinácii s čerstvou zeleninou, dressingom a pastou z grilovanej papriky (ajvarom). Vkladaná je do špeciálneho pečiva, zvaného somun.
Bohužiaľ, s originálnou verziou je to na Slovensku trošku problém. Aj pečivo v stánku Balkan sa tvarom, veľkosťou i pórovitosťou k nemu iba približuje. Jeho nedostupnosť súvisí s procesom tvorby kvásku, ktorého príprava je v našom podnebnom pásme komplikovaná. V čevapčiči je podiel jahňacinky ešte o niečo vyšší. Je to chrumkavejšia verzia lákavej pochúťky, ktorá je na Slovensku známejšia a teší sa veľkej obľube.
Balkánska chuť –slovenský pôvod
Pri konzumácii mäsa čoraz viac ľudí kladie dôraz na pôvod a hygienickú nezávadnosť. Ako nás ubezpečila majiteľka prevádzky, špeciálnu receptúru na tvorbu zmesi zverili do rúk osvedčenému majiteľovi farmy z blízkeho okolia, čo mäsu dodáva punc stopercentnej slovenskej originality.
Zámerom majiteľov stánku rýchleho občerstvenia bolo ponúknuť niečo odlišné od bežnej ponuky. Vcelku netradičná verzia je grilovaný baklažán
a cuketa, čo však nie je jedinou odlišnosťou. Malý balkánsky kruh uzatvára výnimočná vojvodinská klobása, ktorá sa vyznačuje nízkym obsahom tuku a výraznou pikantnosťou. Jej konzumáciu si mnohí nevedia predstaviť bez chladeného čapovaného pivka v 12-stupňovej verzii alebo v podobe nealko radlera.
Dezert nesmie chýbať
Balkánska atmosféra bez tradičných palaciniek by nebolo to pravé orechové. Pre tých, ktorí si letné zastavenie spájajú práve s týmto dezertom, sú pripravené na rôzne spôsoby, ktoré obľubujú rovnako dospelí ako i deti.