Štvrtok, 25. apríl, 2019 | Meniny má Marek

Pljeskavica dorazila k Bystričanom

Balkánska kuchyňa je o osobitosti a rozmanitosti. Presviedčajú sa o tom tisícky dovolenkárov, ktorí si sladké ničnerobenie spájajú s Jadranom.

Pljeskavica, Ćevapi (čevapčiči), či vojvodinská klobása sú gurmánske pauzy, ktoré ochutnáva s potešením každý, kto rád spoznáva miestnu kuchyňu. Dobrou správou je, že toto skvelé jedlo môžete ochutnať už aj v Považskej Bystrici. O gurmánsky zážitok sa postarali manželia Čániovci, ktorí kúsok Balkánu preniesli aj do nášho mesta.

„Srbská kuchyňa je úžasná,“ tvrdí Mária Čániová. „Keďže manžel pochádza z bývalej Juhoslávie, viem, o čom hovorím. S myšlienkou sme sa pohrávali už dávnejšie. Reálnejšiu podobu však dostala až v marci tohto roka, kedy sme otvorili stánok rýchleho občerstvenia v balkánskom štýle,“ informuje majiteľka.

Na názov v cyrilike pozerali ľudia spočiatku s nedôverou. Podaktorí oprášili znalosti azbuky, iní sa priamo spýtali na podstatu. Ako však konštatuje Mária, „originalita je v tomto prípade namieste“.

Špeciálna receptúra

Ľudí miatol nielen názov, ale i ponuka jedál. Mnohí nevedeli, čo pljeskavica či ćevapi je. Názvy si spočiatku spájali s alkoholickými nápojmi. Pljeskavica pozostáva z bravčového a jahňacieho mäsa v kombinácii s čerstvou zeleninou, dressingom a pastou z grilovanej papriky (ajvarom). Vkladaná je do špeciálneho pečiva, zvaného somun.

Bohužiaľ, s originálnou verziou je to na Slovensku trošku problém. Aj pečivo v stánku Balkan sa tvarom, veľkosťou i pórovitosťou k nemu iba približuje. Jeho nedostupnosť súvisí s procesom tvorby kvásku, ktorého príprava je v našom podnebnom pásme komplikovaná. V čevapčiči je podiel jahňacinky ešte o niečo vyšší. Je to chrumkavejšia verzia lákavej pochúťky, ktorá je na Slovensku známejšia a teší sa veľkej obľube.

Balkánska chuť –slovenský pôvod

Pri konzumácii mäsa čoraz viac ľudí kladie dôraz na pôvod a hygienickú nezávadnosť. Ako nás ubezpečila majiteľka prevádzky, špeciálnu receptúru na tvorbu zmesi zverili do rúk osvedčenému majiteľovi farmy z blízkeho okolia, čo mäsu dodáva punc stopercentnej slovenskej originality.

Zámerom majiteľov stánku rýchleho občerstvenia bolo ponúknuť niečo odlišné od bežnej ponuky. Vcelku netradičná verzia je grilovaný baklažán

a cuketa, čo však nie je jedinou odlišnosťou. Malý balkánsky kruh uzatvára výnimočná vojvodinská klobása, ktorá sa vyznačuje nízkym obsahom tuku a výraznou pikantnosťou. Jej konzumáciu si mnohí nevedia predstaviť bez chladeného čapovaného pivka v 12-stupňovej verzii alebo v podobe nealko radlera.

Dezert nesmie chýbať

Balkánska atmosféra bez tradičných palaciniek by nebolo to pravé orechové. Pre tých, ktorí si letné zastavenie spájajú práve s týmto dezertom, sú pripravené na rôzne spôsoby, ktoré obľubujú rovnako dospelí ako i deti.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  2. Spready a poplatky pri obchodovaní
  3. Od mája sa mení definícia kilogramu
  4. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  5. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  6. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  7. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  8. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  9. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  10. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  1. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  2. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  3. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  4. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  5. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  6. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  7. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  8. Od mája sa mení definícia kilogramu
  9. Spready a poplatky pri obchodovaní
  10. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 25 148
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 7 366
  3. Od mája sa mení definícia kilogramu 7 255
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 6 282
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 150
  6. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 283
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 184
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 845
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 265
  10. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 1 894

Hlavné správy z MY Považská

Takmer 700 tisíc štvorcových metrov budú tento rok kosiť až štyrikrát

Na dvoch najväčších považskobystrických sídliskách Rozkvet a SNP sa začalo tento týždeň s jarným kosením.

V troch prímestských častiach Prievidze sa o kosenie bude starať jeden človek.

Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska

Pri výber vajec kladieme veľký dôraz popri kvalite a čerstvosti vajec aj na krajinu, odkiaľ pochádzajú.

Pri dvoch nálezoch munície zasahoval policajný pyrotechnik

V okresoch Považská Bystrica a Bánovce nad Bebravou našli historickú muníciu.

Z tejto cesty chce mať mesto cyklotrasu. železnice ju stále neodovzdali. Cestu ňou si začali vo veľkom skracovať autá. Nie je bezpečná.

Komisia zasadala dlho, schválili dotácie

Vybrané komisie pri púchovskom mestskom zastupiteľstve dva razy ročne vyhodnocujú žiadosti o dotácie.

Rozprávkový les v Púchove.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?